Американските и британските сили са извършили най-малко шест въздушни удара по йеменското международно летище Ходейда и четири удара по остров Камаран близо до пристанището Салиф край Червено море.

Това в понеделник "Ройтерс", като цитира Al-Masirah TV, основният телевизионен канал за новини, управляван от йеменското движение хуси.

Ударите по Камаран бележат първия път, когато коалиционните сили, ръководени от САЩ, са атакували острова, откакто в началото на февруари започнаха въздушните удари по цели на хусите.

Те следват първия успешен въоръжен удар с морски дрон на подкрепяните от Иран хуси и други ракетни атаки, които повредиха товарните кораби Tutor и Verbena миналата седмица. Двата кораба са изоставени и се носят по течението - като Tutor има риск от потъване, казаха военни експерти и експерти по сигурността.

Припомняме, че хусите, които контролират столицата на Йемен и най-населените райони, атакуваха международните кораби в Червено море от ноември в знак на солидарност с палестинците в Газа. 

САЩ потвърдиха евакуацията на екипажа от ударения от хусите кораб край Йемен

САЩ потвърдиха евакуацията на екипажа от ударения от хусите кораб край Йемен

Един цивилен моряк остава в неизвестност

През това време те са потопили един кораб, заловили са друг кораб и са убили трима моряци в отделни атаки.

Техните атаки с ракети и дронове принудиха собствениците на кораби да пренасочат корабите далеч от жизненоважния пряк път към Суецкия канал.

Това породи страхове, че войната между Израел и "Хамас" може да се разпространи и да дестабилизира Близкия изток.

Хусите потопиха украински кораб в Аденския залив

Хусите потопиха украински кораб в Аденския залив

"Вербена" е била изоставена от екипажа