Президентът на САЩ Джо Байдън в разговор с японския премиер Фумио Кишида категорично осъди изстрелването на балистична ракета с голям обсег от Северна Корея.

Това са съобщили от Белия дом във вторник, цитирани от "Йонхап".

"Лидерите съвместно осъдиха ракетния тест на КНДР по най-категоричен начин, признавайки изстрелването като опасност за японския народ, дестабилизиращо за региона и явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", се казва в прессъобщение.

Припомняме, че призивът дойде, след като Северът изстреля балистична ракета със среден обсег (IRBM) над японска територия във вторник.  Това се случва за първи път от 2017 г. насам. Беше подобрен рекордът за най-голямо хоризонтално разстояние, достигано някога от севернокорейска ракета със среден или по-голям обсег.

С нови учения Южна Корея и САЩ предупреждават КНДР да внимава с провокациите

С нови учения Южна Корея и САЩ предупреждават КНДР да внимава с провокациите

ЕС скастри Пхенян за неоправданата агресия

Военни самолети на Южна Корея и САЩ проведоха съвместни бомбардировъчни учения в отговор на ракетния тест. 

По данни на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея в ученията са участвали четири южнокорейски изтребителя F-15K и американски изтребители F-16. Един от самолетите F-15K е извършил прецизна бомбардировъчна маневра, изстрелвайки съвместни боеприпаси за директна атака (JDAM) по виртуална цел на полигон на остров Джикдо.

Сеул отбелязва, че чрез комбинирания полет Южна Корея и Съединените щати "демонстрираха волята си да отговорят строго на всякакви заплахи от Севера, както и способностите си да нанесат прецизен удар още в началото на провокациите".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел осъди ракетното изпитание на Пхенян като "неоправдана агресия и грубо нарушение на международното право".

Категорично осъждам умишления опит на Северна Корея да застраши сигурността в региона чрез изстрелване на балистична ракета над Япония, написа той в Туитър.

КНДР изстреля още две балистични ракети
Обновена

КНДР изстреля още две балистични ракети

Докато САЩ и Южна Корея провеждат съвместни военни учения