Правителствата на Япония и САЩ започнаха преговори за разпределението на разходите за издържането на американски военни бази на японска територия. Това съобщи в петък агенция "Киодо".

Отбелязва се, че страните обсъждат разпределението на разходите между Токио и Вашингтон за петгодишен период от 2021 фискална година (започващ на 1 април 2021 г.). Междувременно правителствата на двете страни обмислят и сключване на споразумение за бюджетни кредити за военни бази за период от една година. Очаква се тези преговори да влязат в активен етап през ноември след края на президентските избори в САЩ, съобщи агенцията.

По-рано бившият помощник на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън в публикуваните си мемоари заяви, че през 2019 г. Вашингтон е поискал от Токио да отпуска 8 милиарда долара годишно за поддръжка на американските военни бази в страната - 4,4 пъти повече от сега. Американският президент Доналд Тръмп е наредил на своя помощник да заплаши с пълното изтегляне на американските войски от Япония, ако Токио откаже да увеличи разходите си.

Разходите на Япония за поддържане на американските военни бази през фискалната 2020 г. (приключва на 31 март 2021 г.) ще бъдат 199,3 милиарда йени (повече от 1,8 милиарда долара по текущи валутни курсове). По-специално Япония плаща за всички комунални услуги, свързани с тези съоръжения, а също така поема заплатите на местния персонал.