Съединените щати се нуждаят от помощта на Япония, за да се справят със стратегическите предизвикателства в Европа и Азия, които натоварват отбранителната им индустрия. Това заяви американският посланик в Япония Рам Емануел, цитиран от "Ройтерс".

На този фон започнаха преговори за военноиндустриално сътрудничество.

"Нашата стратегия за национална сигурност изисква от нас да можем да се справим с един театър и половина, това е голяма война и още една за противопоставяне, както с Близкия изток, така и с Украйна, и с поддържането на нашето възпиране надеждно в този регион (Източна Азия) вече можете да видите, че сме на две плюс", посочи той.

Вчера двете страни започнаха първите си преговори в Токио за изграждане на по-задълбочено сътрудничество в областта на отбранителната промишленост в рамките на Форума между САЩ и Япония за сътрудничество, придобиване и поддържане на отбранителната промишленост, създаден през април от японския министър-председател Фумио Кишида и президента на САЩ Джо Байдън.

САЩ и Япония ще създадат хиперзвуков ракетен прихващач

САЩ и Япония ще създадат хиперзвуков ракетен прихващач

Защита от нови опасности

Утрешните дискусии между заместник-министъра на отбраната на САЩ по придобиването и поддръжката Уилям Лаплант и Масаки Фукасава, ръководител на японската агенция за придобиване, технологии и логистика, ще се съсредоточат върху ремонта на военноморските сили в Япония, който може да помогне за освобождаването на американски корабостроителници за строежа на повече бойни кораби.

"Китай има голям капацитет, за който вече знаем, че ще ни надмине по отношение на новото корабостроене", отбеляза Емануел.

Друго потенциално сътрудничество между Япония и САЩ включва ремонт на самолети, производство на ракети и устойчивост на военните вериги за доставки, добави той.

Япония и САЩ вече изграждат съвместно противоракетна отбрана. Освен това Токио се съгласи да достави на САЩ ракети за противовъздушна отбрана Patriot PAC3.

САЩ базират четиризвезден генерал в Япония заради заплахата от Китай

САЩ базират четиризвезден генерал в Япония заради заплахата от Китай

Това ще открие възможност за формиране на съвместно командване