Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън е поискал от украинския президент Петро Порошенко да уволни главния прокурор на страната Виктор Шокин, заплашвайки в противен случай САЩ да не предоставят заем на Киев в размер на 1 млрд. долара, пише Atlantic.

„Петро, вие няма да получите 1 млрд. долара. Добре, вие можете да оставите (главния) прокурора. Просто разберете – ние няма да платим, ако го оставите”, цитира изданието думите на Байдън, които според медията са били казани по време на среща с украинския държавен ръководител.

Указът за уволнението на предишния главен прокурор на Украйна бе обнародван на 3 април. Порошенко тогава поясни, че помолил Шокин да подаде оставка, защото от неговата работа били недоволни редица парламентарни групи от Върховната рада.

За главен прокурор впоследствие беше назначен бившият министър на вътрешните работи, шеф на парламентарната фракция „Блок на Петро Порошенко” Юрий Луценко. За неговото назначение трябваше да бъде променено законодателството, според което главен прокурор на Украйна може да стане само човек с висше юридическо образование и най-малко 10-годишен опит в областта на правото.  

През декември 2010 г. Луценко беше арестуван за незаконно присвояване на обществени средства в особено големи размери. След близо две години разследване Луценко беше признат за виновен и осъден на 4 години лишаване от свобода с конфискация на имущество.