Американската армия е готова да завърши изтеглянето в неделя на целия американски персонал от авиобаза 101 на Нигер в столицата на страната, каза в петък двузвезден американски генерал, координиращ изтеглянето. Междувременно Русия вече е разположила редица военни сили в същата база, предава "Ройтерс".

Управляващата хунта в Нигер през април нареди на САЩ да изтеглят своите близо 1000 военни от страната.

Преди преврата миналата година Нигер беше ключов партньор на Вашингтон в борбата срещу бунтовниците в района на Сахел в Африка, които убиха хиляди хора и разселиха още милиони.

"Ще направим съвместна церемония по този повод, която бележи заминаването на последния американски C-17 (самолет). Правителството на Нигер ще поеме контрола над бившите райони и съоръжения на САЩ", каза генерал-майор от ВВС на САЩ Кенет Екман, говорейки от видеоконференция от столицата на Нигер.

Докато САЩ излизат, Русия е разположила редица военни сили в същата база, където те извършват тренировъчни дейности.

Американски служители казват, че не е имало контакт между американски и руски персонал там и Екман подчерта, че е получил уверения от Нигер, че силите ще бъдат държани разделени.

"Когато за последен път разговарях с нигерийски събеседник, той определи количествено присъствието на руските сили като под 100. Той също така говори за това, че когато руснаците приключат с обучението им, те са казали на руснаците, че трябва да се приберат у дома", каза Екман.

Президентът на Кения обеща промени в правителството след национални протести

Президентът на Кения обеща промени в правителството след национални протести

Руто каза в обръщение към нацията в петък, че неговото правителство ще намали разходите през фискалната година, която започна през юли