Американски бомбардировачи B-52 Stratofortress са летели над всичките 30 страни членки на НАТО днес при учение, за което американските военни заявиха, че има за цел да демонстрира солидарността на алианса на фона на нарастващи признаци за пукнатини, отбелязва "Асошиейтед прес".

Четири от далекобойните реактивни бомбардировачи, базирани във Великобритания, прелетяха над европейските членове на НАТО, интегрирайки се по пътя с изтребителите на няколко страни-партньори и самолети за зареждане. Два други Stratofortress със седалище в Северна Дакота са летели над Канада и САЩ.

Еднодневната мисия е част от редовни полетни мисии, които се провеждат в Европа от 2018 г. насам, но е предназначена специално за "демонстриране на солидарността на НАТО, засилване на готовността и предоставяне на възможности за обучение" чрез включване на въздушното пространство на всяка страна членка, уточниха от европейското командване на САЩ.

Това става на фона на ескалиращия спор между натовските държави Гърция и Турция за юрисдикция над водите в Средиземноморието и тактиката на силната ръка от президента на САЩ Доналд Тръмп да притиска съюзниците на НАТО да харчат повече за отбрана, която остави много от тях негодуващи и притеснени за ангажираността на Америка.

"Ангажиментите на САЩ по отношение на сигурността към НАТО остават непоклатими", подчерта командирът на американското европейско командване генерал Тод Уолтърс, като допълни: "Днешната мисия на бомбардировачите е още един пример за това как Алиансът поддържа готовност, подобрява оперативната съвместимост и демонстрира способността ни да изпълняваме ангажименти в целия Атлантик."

Той каза, че подобни операции служат и за подчертаване на американския "ангажимент към глобалната сигурност и стабилност".

"Подобрявайки допълнително нашите трайни отношения, изпращаме ясно послание до потенциалните противници за готовността ни да посрещнем всяко глобално предизвикателство", подчерта ген. Уолтърс.

По-късно от българското Министерство на отбраната уточниха, че български МиГ-29 е изпълнил задача за ескортиране на съюзнически самолет над страната, като с това България се присъединила към тренировката "Съюзно небе" на НАТО.