Американската администрация обмисля възможността за снабдяване на украинското правителство с противовъздушни и крайбрежни отбранителни системи, както и допълнителен брой противотанкови комплекси Jawlin, коментира специалния представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна Курт Волкър, цитиран от ТАСС.

"Украйна е изразила интерес да придобие повече от тях. Това е възможно", обяснява американският дипломат, във връзка с комплексите Javelin.

"Ние също трябва да разгледаме противовъздушните и крайбрежните отбранителни системи, системите против снайперисти, които САЩ вече са предоставили", допълва той.

"Говорим за всичко, което е разумно и необходимо, за да може Украйна да има съвременен потенциал, за да се защити и да предотврати по-нататъшна агресия срещу нейната територия", коментира Волкър.

Порошенко: Украйна ще си върне Крим

Порошенко: Украйна ще си върне Крим

Миротворческа мисия на ООН...

Специалният пратеник на Държавния департамент изключва връщането на "Крим със сила, защото това ще бъде военна катастрофа".

САЩ и страните от ЕС ще продължат политиката на затягане на режима на санкции срещу Русия във връзка със ситуацията в Украйна, уверява Волкър.

"Ще продължим да виждаме това, което и през последните няколко години - периодично затягане на санкциите, ако ситуацията продължава да бъде такава, каквато е", обяснява дипломатът, отговаряйки на молба за коментар относно възможността за въвеждане на нови ограничения.

След преврат в Украйна през февруари 2014 г. властите в Крим и Севастопол провеждат референдум за обединение с Русия. В него взимат участие над 80% от жителите на полуострова, които имат право на глас. 96,7% и 95,6% съответно гласуват за обединение с Русия. На 18 март 2014 г., Владимир Путин подписва споразумение за приемане на Република Крим и Севастопол в Руската федерация, а на 21 март е ратифицирано от Федералното събрание. Въпреки убедителните резултати от референдума, Киев отказва да признае Крим за част от Русия, пише ТАСС.

ЕС не признава руската анексия на Крим

ЕС не признава руската анексия на Крим

Пет години след незаконното анексиране на Автономна република Крим

Специалният пратеник на Държавния департамент коментира и че САЩ не се отказват от идеята за изпращане на мисия на ООН в Донбас.

"Искаме да работим с Русия по този въпрос, но Русия отказва", допълва той.

Волкър отрича информацията, че Вашингтон може да води такива преговори с Москва без Киев. "Ние координираме всичко с Украйна както преди, така и след това".

Мирното уреждане на конфликта в Донбас се основава на така наречените мински споразумения, които предполагат не само прекратяване на огъня, изтегляне на оръжия, амнистия, подновяване на икономическите връзки, но и дълбока конституционна реформа в Украйна, която трябва да доведе до децентрализация на властта, като се вземе предвид специалният статут на отделните региони Донецк и Луганск, допълва ТАСС.

Волкър: САЩ винаги ще са до украинския народ в защита на свободата и демокрацията

Волкър: САЩ винаги ще са до украинския народ в защита на свободата и демокрацията

За Порошенко, "Доналд Кук" в Черно Море е заради агресията срещу украински кораби