Съединените щати поискаха разрешение от Япония да разположат своите ракети "Томахоук" в страната. Този ход е планиран, за да се осигури баланс на силите с Китай в региона.

Според японския вестник Sankei Shimbun правителството на САЩ е поискало разполагането на ракети със среден обсег в Япония. Планира се те да бъдат разположени на първата верига от острови, включваща Японския архипелаг.

"Като "кандидати" бяха споменати хиперзвуковото оръжие с голям обсег LRHW, което се разработва в САЩ, и крилатата ракета с наземно базиране " "Томахоук"", се казва в публикацията.

Точното местоположение на ракетите все още не е установено. В същото време говорител на японското правителство заяви пред изданието, че "се обмислят Кюшу и други места. Освен това се обмисля ротационен метод на патрулиране в Индо-Тихоокеанския регион.

Уилям Бърнс, директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, смята, че Китай потенциално се готви за война за Тайван през 2027 г., въпреки че това не означава, че опитът за инвазия действително ще се случи. Според него китайският лидер Си Дзинпин е отрезвял заради неуспешната инвазия на Русия в Украйна, но САЩ не бива да подценяват амбициите на Пекин за Тайван.

Столтенберг: НАТО укрепва връзките си с Япония

Столтенберг: НАТО укрепва връзките си с Япония

Ключова визита

В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с японския министър-председател Фумио Кишида в Токио отбеляза, че Китай наблюдава отблизо войната на Русия срещу Украйна и извлича поуки, които могат да повлияят на бъдещи решения. В изявление, в което се очертават плановете за засилване на сътрудничеството между НАТО и Япония, Столтенберг и Кишида подчертават "загрижеността си от нарастващото военно сътрудничество между Русия и Китай".

Междувременно независим вашингтонски мозъчен тръст прогнозира, че евентуално китайско нахлуване в Тайван през 2026 г. би довело до хиляди китайски, американски, тайвански и японски жертви и едва ли би завършило с победа за Пекин.

Япония с нова порция санкции срещу Русия

Япония с нова порция санкции срещу Русия

Те включват замразяване на активи, забрана за пътуване и ограничение на експорта

Анализаторите смятат, че в края на този конфликт поне два американски самолетоносача ще лежат на дъното на Тихия океан, а модерният китайски флот, който е най-големият в света, ще бъде в "развалини".