САЩ наложиха санкции на седем китайски официални лица заради репресиите на Пекин срещу демокрацията в Хонконг, последния опит на Вашингтон да държи Китай отговорен за ерозията на върховенството на правото в бившата британска колония, предаде "Ройтерс".

Санкциите, публикувани от Министерството на финансите на САЩ, са насочени към лица от китайското бюро за свръзка в Хонконг, използвано от Пекин за организиране на политиката му в китайската територия.

Седемте души, добавени в списъка на "специално определени граждани" на Министерството на финансите, са Чен Дон, Хе Цзин, Лу Синин, Цю Хун, Тан Тиенуи, Ян Цзианпин и Ин Зонхуа, всички заместник-директори в офиса за свръзка.

Байдън скастри Китай за репресиите след спирането на вестник в Хонконг

Байдън скастри Китай за репресиите след спирането на вестник в Хонконг

Потиска независимите медии и да заглушава несъгласните възгледи

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че китайските служители през последната година "систематично подкопаваха" демократичните институции на Хонконг, отлагали са избори, дисквалифицирали са избрани депутати от длъжност и са арестували хиляди за несъгласие с правителствената политика.

"Пред лицето на решенията на Пекин през последната година, които задушиха демократичните стремежи на хората в Хонконг, ние предприемаме действия. Днес изпращаме ясно послание, че САЩ решително застават на страната на хонконгците", изтъкна Блинкън в изявление.

Министерството на финансите на САЩ отпрати към отделен актуализиран бизнес съвет, издаден съвместно с министерствата на търговията и вътрешната сигурност, който подчертава опасенията на правителството на САЩ относно въздействието върху международните компании на закона за националната сигурност на Хонконг, наложен от Китай.

Хонконг се сбогува емоционално с продемократичен вестник

Хонконг се сбогува емоционално с продемократичен вестник

Има огромна тревога за свободата на словото в града

Критици посочват, че Пекин наложи този закон миналата година, за да улесни репресиите срещу продемократичните активисти и свободните медии.

В съвета се отбелязва, че компаниите са изправени пред рискове, свързани с електронно следене без съдебно разпореждане и предаване на корпоративни данни и данни за клиенти на властите, като се добавя, че физическите лица и фирмите трябва да са наясно с потенциалните последици от въвличането със санкционирани лица или организации.

Действията бяха обявени малко повече от година, след като бившият президент Доналд Тръмп нареди прекратяване на специалния статут на Хонконг съгласно американското законодателство, за да накаже Китай за това, което той нарече "потиснически действия" срещу територията.

Унгария блокира изявление на ЕС, критикуващо Китай за Хонконг

Унгария блокира изявление на ЕС, критикуващо Китай за Хонконг

Това ще подкопае опитите за противодействие на ЕС

САЩ вече наложиха санкции срещу други високопоставени официални лица, включително ръководителя на Хонконг Кари Лам и високопоставени полицейски началници за ролята им в ограничаването на политическите свободи на територията.

Президентът Джо Байдън заяви на пресконференция вчера, че китайското правителство е нарушило ангажимента си за това как ще третира Хонконг, след като той се върна под китайски контрол през 1997 г.

Китай беше обещал всеобщо избирателно право като крайна цел за Хонконг в неговата миниконституция, основния закон, който също така заявява, че градът има широка автономия от Пекин.

САЩ скастриха Китай, потвърждават, че Хонконг е загубил специалния си статут

САЩ скастриха Китай, потвърждават, че Хонконг е загубил специалния си статут

И че е загубил автономията си от Китай

Откакто Китай наложи закона за националната сигурност, за да инкриминира това, което смята за подривна дейност, отцепничество, тероризъм или таен заговор с чужди сили, повечето продемократични активисти и политици бяха арестувани заради него или задържани по други причини.

Apple Daily, най-отявленият продемократичен вестник в Хонконг, беше принуден да затвори през юни на фона на репресиите, които замразиха средствата на компанията.