Във вторник Министерството на финансите в САЩ наложи санкции на известната приятелка на руския президент Владимир Путин - Алина Кабаева, предаде Си Ен Ен.

Те са част от мерките, насочени към руския елит, заради продължаващата война в Украйна.

Алина Маратовна Кабаева, за която се предполага, че е имала роман с руския лидер, е официално санкционирана с мотива, "че е била длъжностно лице, висш служител или член на борда на директорите на правителството на Руската федерация" - се посочва в изявлението на американското Министерство на финансите.

Путин с второ извънбрачно дете?

Путин с второ извънбрачно дете?

Олимпийската шампионка Кабаева, която е депутат в руската Дума, е родила дъщеричката си през ноември

В него 39-годишната Кабаева е описана като имаща "близки отношения с Путин". Тя е бивш член на Държавната дума и е настоящ директор на Националната медийна група, която се смята за прокремълската медийна империя, под чиято шапка са редица телевизионни програми, радиа и печатни издания.

Още през април в "Уолстрийт джърнъл" бе публикувана информация, че САЩ обмислят санкционирането на Кабаева, но има опасения, че подобен ход ще нагнети напрежението заради отношенията й с Владимир Путин.

Преди това от Европейския съюз и от Обединеното кралство наложиха санкции на Кабаева.

Но освен Кабаева, Министерството на финансите на САЩ е санкционирало и редица олигарси, голяма компания за производство на стомана и две от нейните дъщерни дружества, включително и финансова институция, обвинена, че извършва действия с цел избягване на санкциите.

"Докато невинни хора страдат от агресивната война на Русия, съюзниците на Путин се обогатиха и продължиха да си водят луксозния начин на живот" - допълни министърът на финансите Джанет Йелън. Ето защо от Министерството на финансите "ще използват всеки инструмент, с който разполагат, за да държат отговорни посредниците на Кремъл и руския елит за съучастието си във войната, която струва безброй животи" - се посочва още в изявлението.

Отделно американският държавен секретар Антъни Блинкън наложи санкции на трима олигарси, руска държавна компания, контролирана от Министерството на транспорта, "четири физически лица и един юридически субект, действащи незаконно на територията на Украйна в сътрудничество с Русия". Не на последно място Блинкън санкционира и други 24 руски граждани, свързани с по-горе изброените лица и компании.

От Вашингтон отказаха визи и на 893 служители на Руската федерация и на "31 служители на чужди правителства, подкрепящи анексирането на Крим към Украйна, и по този начин застрашаващи суверенитета на Украйна".

Олигарсите, санкционирани от Държавния департамент, са Андрей Игоревич Мелниченко, Александър Анатолевич Пономаренко и Дмитрий Александрович Пумпянски, който вече няма право да има достъп до яхтата си AXIOMA.

Засегнат от санкциите на Министерството на финансите е и Андрей Григориевич Гуриев, руският милиардер, основател на химическата компания "ФосАгро" и бивш държавен служител, смятан за близък сътрудник на Путин. Той попадна под ударите на санкциите и в Обединеното кралство, като се смята, че неговото имение в Лондон е второто по големина лед Бъкингамския дворец.

Наталия Валериевна Попова също бе санкционирана "заради това, че е член на борда на директорите на LLC VEB Ventures". Тя бе "ударена" от санкциите и защото е съпруга на Кирил Александрович Дмитриев, главен изпълнителен директор на Руския фонд за преки инвестиции.

Не на последно място Министерството на финансите санкционира MMK - Магнитогорский металургический комбинат - компания, смятана за "един от най-големите производители на стомана в света", както и председателя на борда на директорите му - Виктор Филипович Рашников и две от дъщерните му компании.

"MMK е един от най-големите данъкоплатци в Русия, осигуряващ значителни приходи на правителството на Руската федерация" - се казва в изявлението на Министерството на финансите на Съединените щати.