САЩ напускат Форума за разоръжаване на ООН, за да протестират срещу Венецуела, която поеме ротационното председателство, както направи и преди една година, когато Сирия пое председателството, съобщава "Ройтерс".

Когато през 2018 г. делегацията на САЩ напусна конферентната зала в Женева, Робърт Ууд определи председателството на Сирия като "пародия".

"Трябва да се опитаме да направим каквото можем, за да не допуснем такъв вид държави да председателстват международни органи", коментира Робърт Ууд, посланик на САЩ по разоръжаването, пред репортери след напускането на сесията в Женева.

"Представител на Хуан Гуайдо, временният президент, трябва да бъде в този орган, трябва да седи в този стол точно сега ... Бившият режим на Мадуро е  мъртъв по същество", допълва той.

Мадуро контролира държавните институции на Венецуела и определя Гуайдо за марионетка на Вашингтон, обвинява американските санкции за свръхинфлационната икономическа криза и хуманитарната криза.

В същото време, правителствена делегация на Венецуела обсъжда в Норвегия възможността за преговори с опозицията

Конференцията за разоръжаване като единствен многостранен преговарящ форум на международната общност за разработване на споразумения за разоръжаване е създадена през 1979 г. след първата специална сесия на Общото събрание на ООН по разоръжаването през 1978 г., включваща 65 страни.

Мадуро вярвал в диалога с опозицията

Мадуро вярвал в диалога с опозицията

Предстои втора среща в Осло на техни представители