Посланикът на САЩ в ООН в Женева определи като "пародия" сирийското председателство на Конференцията по разоръжаване и напусна срещата, когато сирийският представител взе думата, информира АФП.

"Присъствието на Сирия тук е пародия. Този режим извърши безброй престъпления срещу собствения си народ чрез използване на химически оръжия, просто е недопустимо да ръководят този орган", каза Робърт Ууд пред АФП преди заседанието да започне.

Според него те нямат моралната власт или доверието, за да председателстват този орган четири седмици.

В понеделник Сирия пое ротационното председателство на комисията според дългогодишна практика сред 65-те страни членки. Ротационното председателство е определяно по азбучен ред на английски език.

По време на първото заседание на сирийското председателство днес САЩ поведоха няколко дипломати на протест.

Ууд за кратко напусна залата, когато сирийският посланик Хусам Един Аала откри сесията. Американският посланик се върна и изрази недоволството на Вашингтон.

"Днес е тъжен и позорен ден в историята на този орган", каза американският посланик пред комисията.

Той се закани, че през следващите четири седмици Сирия няма да може да прокара инициативи, които са в ущърб на интересите на САЩ и фундаментално ще променят естеството на присъствието си на заседанията.

Великобритания и Австралия също застанаха зад САЩ. Френският представител заяви, че Сирия "няма моралната власт да води този орган".