Съединените щати притискат Индия да сключи сделка за десетки американски въоръжени дронове преди държавното посещение на индийския премиер Нарендра Моди във Вашингтон, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на двама източници, запознати с въпроса.

Индия отдавна проявява интерес към закупуване на големи въоръжени дронове от САЩ. Бюрократични спънки обаче попречиха на очакваното споразумение за дронове SeaGuardian, което може да струва от 2 до 3 милиарда долара в продължение на години.

Американските преговарящи се надяват посещението на индийския премиер в Белия дом на 22 юни да спомогне за преодоляване на трудностите по въпроса.

След като датата на посещението на Моди беше определена, Държавният департамент на САЩ, Пентагонът и Белият дом са поискали Индия да може да "покаже" напредъка по сделката за 30 въоръжени дрона MQ-9B SeaGuardian, произведени от "Дженерал Атомикс".

САЩ предупреди Индия да не се сближава с Русия

САЩ предупреди Индия да не се сближава с Русия

Цената и последствията за тях от преминаването към по-ясно стратегическо съгласуване с Русия ще бъдат значителни и дългосрочни

Очаква се по време на визитата на Моди във Вашингтон двамата с Байдън да обсъдят и съвместно производство на боеприпаси и наземни превозни средства, като бронетранспортьори.

Президентът на САЩ Джо Байдън превърна задълбочаването на отношенията с Индия в крайъгълен камък на политиката си за противодействие на нарастващото влияние на Китай и тази година обърна специално внимание на сътрудничеството между двете най-големи демокрации в света по отношение на напреднали военни технологии, въпреки че между двете страни няма официален съюз за сигурност.

Ню Делхи, който държи на своята необвързаност в конфликти между велики сили, разочарова Вашингтон, след като запази някои отбранителни и икономически връзки с Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

САЩ подписа военен пакт с Индия срещу заплахата Китай

САЩ подписа военен пакт с Индия срещу заплахата Китай

Помпео е доволен, че заедно ще защитават гражданите и целия свободен свят

Очаква се въпросът със закупуването на дронове MQ-9да бъде на дневен ред, тъй като съветникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан вчера пристигна в Ню Делхи, за да финализира подготовката преди посещението на Моди.

Към миналата седмица индийското министерство на отбраната все още не е взело решение колко безпилотни летателни апарата иска да закупи, твърди източник, запознат с дискусиите.

По-рано техният брой беше определен на 30, но впоследствие беше намален на 24, а след това и на 18 дрона. Източници предупредиха, че нито една от тези цифри не е окончателна.

Освен това Индия иска част от оборудването да бъде произведено в страната - нещо, което може да усложни евентуална сделка.