В случай на мащабен конфликт САЩ няма да могат да отблъснат масиран ядрен удар от страна на Русия. Това подчерта експертът по разоръжаването от Университета в германския град Дортмунд Юрген Алтман, пише Deutschlandfunk.

По този начин експертът коментира плановете на американския президент Доналд Тръмп да модернизира системата за противоракетна отбрана на САЩ и да изведе в космоса специални безпилотни устройства, които биха могли да защитят страната му от ядрено нападение.

Москва предупреди САЩ: Подобна логика често тласка света към ръба на колапс

Москва предупреди САЩ: Подобна логика често тласка света към ръба на колапс

Ясно е, че никой няма да спечели от подобен сценарий

По думите му, американските военни много се заблуждават, смятайки, че е възможно да се защитят от ракети, като създадат някакъв "щит". Алтман отбелязва, че ракети-прихващачи имат само 10 процента шанс да унищожат руска ракета.

Освен това той добавя, че след отмяната на Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана, Русия е разработила множество методи, които допълнително усложняват задачата на американската система за противоракетна отбрана.

САЩ: Русия е изпитала нова ракета

САЩ: Русия е изпитала нова ракета

Русата миналата година два пъти успешно

"Срещу масирано ядрено нападение от страна на Русия няма да помогне и увеличаването на броя на ракетите-прихващачи в Аляска. Такива мерки ще помогнат само срещу Иран и Северна Корея", отбелязва Алтман.

Отделно експертът е разкритикувал плановете на Вашингтон да разположи противоракетно оръжие в космоса, способно да сваля сателити.

Според експерта подобни действия само ще влошат положението в света, тъй като в земната орбита в непосредствена близост ще се появят две космически армии, които по всяко време могат да се обстрелят помежду си заради банална грешка в компютърна програма, която от своя страна би могла да доведе до пълномащабна война на Земята.

САЩ възпира Русия и Китай с ядрен арсенал и сензори в космоса

САЩ възпира Русия и Китай с ядрен арсенал и сензори в космоса

Пентагонът не може да спре с ПВО, атака от голяма ядрена сила, като Русия или Китай