Министерството на отбраната на САЩ счита, че няма основания да се обсъжда възможност за военни действия по отношение на КНДР, съобщи АФП.

Според Ройтерс Пентагонът не разглежда и възможността за изпращане на подкрепление на американските военни, намиращи се в Южна Корея.

Представителят на Пентагона Дейв Лапан отбеляза, че към мястото на конфликта - остров Йонпьон - не са изпратени допълнителни американски войски и отказа да отговори на въпроса намират ли се американските военни в Южна Корея в повишена бойна готовност.

Пентагонът обаче потвърди партньорските си задължения по отношение на Южна Корея и нарече действията на севернокорейското правителство "абсолютно непредсказуеми".

Същевременно администрацията на президента Обама официално обяви, че американците са готови да се притекат на помощ на своя съюзник Южна Корея.

На среща на основните цивилни и военни лица в областта на сигурността от американската администрация Обама е потвърдил подкрепата на Вашингтон към Сеул и е обсъдил средствата за установяване на мир и сигурност на Корейския полуостров

По-рано днес севернокорейски войски обстрелваха южнокорейски остров в Жълто море, при което загинаха двама души, а 18 бяха ранени.

В отговор южнокорейската артилерия изстреля десетки снаряди.