САЩ изразиха загриженост относно референдума за конституционните изменения в Русия, като посочиха информациите за принуда върху избиратели и повториха тревогата, че руският президент Владимир Путин ще може да удължи управлението си, съобщава "Франс прес".

"Притеснени сме от информациите за опитите на руското правителство да манипулира резултата от гласуването за измененията в конституцията, включително информации за принуда върху избиратели, натиск върху противниците на измененията и ограничения на независимите наблюдатели на вота", подчерта говорителката на Държавния департамент Морган Ортагъс.

Европейският съюз също по-рано днес призова Русия да разследва информациите за нередности при гласуването.

ЕС пришпорва Русия да разследва нередностите в гласуването

ЕС пришпорва Русия да разследва нередностите в гласуването

Принуда на избиратели, двойно гласуване, нарушаване на тайната на вота...

Централната избирателна комисия на Русия обяви, че 77,92 процента от избирателите са подкрепили конституционните реформи, които ще позволят на Путин, който от две десетилетия е начело на Русия, да се кандидатира за още мандати, след като мандатът му приключи през 2024 година.

"Особено сме загрижени за разпоредба в измененията, която потенциално би позволила на президента Путин да остане на власт до 2036 г.", изтъкна още Ортагъс.

"По принцип по света САЩ се противопоставят на конституционни изменения, които благоприятстват хората на власт или увеличават мандата им, особено в контексти, при които липсват необходимите условия за свободни и справедливи демократични процеси", отбеляза също говорителката.

Заместник държавният секретар Стив Бийгън заяви в навечерието на референдума, че Путин, заедно с китайския президент Си Цзинпин, "изглежда имат намерение да останат на поста до края на живота си".

Кремъл видя "триумф" в референдума за удължаване управлението на Путин

Кремъл видя "триумф" в референдума за удължаване управлението на Путин

Според критици вотът е опорочен от сериозни нередности