Европейският съюз призова Русия да разследва информациите за нередности по време на всенародното допитване за одобрение на измененията в конституцията, позволяващи на президента Владимир Путин потенциално да удължи управлението си, което продължава вече 20 години, до 2036 г., съобщава "Франс прес". 

"Запознати сме с информациите и твърденията за нередности по време на гласуването, включително принуда на избиратели, двойно гласуване, нарушаване на тайната на вота и твърдения за полицейско насилие срещу журналист, който е бил наблюдател на вота", настоя говорителят на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Кремъл видя "триумф" в референдума за удължаване управлението на Путин

Кремъл видя "триумф" в референдума за удължаване управлението на Путин

Според критици вотът е опорочен от сериозни нередности

"Очакваме тези информации да бъдат надлежно разследвани, защото това са сериозни твърдения", подчерта говорителят по време на пресконференция в Брюксел.

ЕС също така критикува изменение в конституцията, което дава върховенство на руското право над международните ѝ ангажименти, и което се противопоставя на решенията на Европейския съд по правата на човека, в който Москва членува.

"Очакваме Русия, независимо от каквито и да е изменения в тази конституция, да спази своите международни задължения", настоя още говорителят на Борел.

ЕС изтъкна също, че не признава никакво гласуване, което се е провело в Крим, който беше анексиран от Русия, както и в Източна Украйна.

"Ние сме ангажирани с териториалната цялост и суверенитет на Украйна, така че ние не признаваме вота в Крим и в източната част на Украйна", каза той.

Окончателно: 77,92% от руснаците позволиха на Путин да остане на власт

Окончателно: 77,92% от руснаците позволиха на Путин да остане на власт

Избирателната активност е 65%