Руски официални представители са поискали бойните самолети на САЩ незабавно да напуснат въздушното пространство на Сирия, разкри високопоставен американски представител, цитиран от Fox News.

Източникът уточни, че руски дипломати са изпратили официален демарш, призовавайки американските самолети да напуснат Сирия. Представителят добави, че сега руски бойни самолети летят над сирийска територия.

Малко по-късно военни източници от САЩ заявиха пред американската телевизия, че американските самолети няма да се съобразят с исканията на Русия.

Няма никакъв сигнал, че да променяме операциите си в Сирия, каза един от източниците.

Имахме всякакви индикации през последните седмици, че руснаците ще направят нещо като се има предвид струпването на въоръжени сили, добави други военен представител.

Говорителят на американското посолство в Москва обяви, че не разполагат с информация, че Русия се е обърнала към Вашингтон с призив за изтегляне на самолетите.

По-рано горната камара на руския парламент одобри молба на президента на Русия Владимир Путин да изпрати въоръжени сили в чужбина и по-конкретно провеждане на въздушни атаки срещу „Ислямска държава" в Сирия.

От американското посолство в Москва обявиха, че президентите на Русия и САЩ са постигнали съгласие, че двете държави имат общи интереси в борбата срещу тероризма в Сирия.