daylife.com
Американски експерти са установили, че размерът на нефтения разлив в Мексиканския залив е два пъти повече от първоначално предвиденото, съобщава Интерфакс.

Администрация на Президента е обезпокоена от факта, че дружеството може би не разполага с необходимите средства за справяне с проблема.

Министърът на правосъдието на САЩ Ерик Холдър предупреди, че Вашингтон "няма да заплати нито цент" за ликвидиране на последиците от екологичната катастрофа и BP ще отговаря за всички щети.

По последни данни до 40 000 барела петрол се изливат дневно от повредената платформа на BP в Мексиканския залив, което е над два пъти по-голямо, в сравнение с досегашните данни на американското правителство.

Най-ниските изчисления, които учените смятат за правдоподобни, са около 20 000 барела петрол, а най-високите са за изтичане на малко повече от 40 000 барела петрол". Това заяви официален представител на Геологическата служба на САЩ.

Новият метод за овладяване на разлива помага за събирането на 16 000 барела нефт дневно. Целта обаче е да се стигне до 28 000 барела на ден. 

Вече месеци наред BP се занимава с ликвидиране на последиците от нефтения инцидент. Дружеството изкупи от Google и Yahoo правата върху фрази за търсене в интернет, свързани с разлив на нефт.

Над 70 души в южния американски щат Луизиана имат здравословни проблеми, които са предизвикани от петролния разлив. Заболелите са оплакват от болки в гърлото, кашлица, трудно дишане, възпаления на очите, гадене, болки в гърдите и главоболие.