САЩ изразиха голямо безпокойство във връзка с информации за значително увеличаване на ядрения арсенал на Китай и призоваха Пекин да започне диалог, за да избегне нова надпревара във въоръжаването, информира "Франс прес".

"В интерес на всички е ядрените сили да обсъждат директно помежду си въпроса за намаляването на ядрените заплахи и начините да се избегнат грешни преценки", коментира пред журналисти Робърт Ууд, американски пратеник на Женевската конференция по разоръжаването.

САЩ притеснени от заиграване на Китай с военна евгеника - геноми от бременни по света

САЩ притеснени от заиграване на Китай с военна евгеника - геноми от бременни по света

САЩ виждат сериозен ДНК риск за сигурността с военно и стратегическо предимство

По думите му Китай "обмисля" разработването на модерна ядрена оръжейна система, която може да наруши "глобалната стратегическа стабилност".

Робърт Ууд подчерта, че "екзотични ядрени оръжия" като подводни дронове и ракети, работещи с ядрена енергия, скоро могат да бъдат част от китайския арсенал.

Ууд също така заяви, че сателитни кадри, които показват Китай да изгражда 119 нови силоза в северозападната част на страната, подобни на тези, в които се съхраняват настоящите му ядрени оръжия, предизвикват "голямо безпокойство".

Си: Никога няма да позволим някой да тормози Китай

Си: Никога няма да позволим някой да тормози Китай

Пекин с ясно послание за Тайван

Китай се стреми да повиши залозите, като модернизира ядрения си арсенал с най-новите технологии, така че оръжията му да могат да поразяват американски цели.

Пентагонът изчисли миналата година, че Китай вече има над 200 ядрени бойни глави.

"Китай не беше там преди 10 години", отбеляза Ууд и добави, че далекоизточната икономическа суперсила сега "преследва оръжия, подобни на някои от ядрените системи за доставка, които руснаците преследват".

Русия обмисля нови начини за противодействие на американските балистични отбранителни системи и Ууд подозира, че Китай следва примера ѝ.

Тревожна тенденция: увеличават се разгърнатите ядрени бойни глави по света

Тревожна тенденция: увеличават се разгърнатите ядрени бойни глави по света

Това констатира СИПРИ

Проблемът, твърди Ууд, е, че докато Русия и САЩ, които имат общо над 12 000 ядрени бойни глави, имат "рамки за справяне с тези проблеми", тази точка за контакт не съществува с Китай.

"Докато Китай не седне двустранно със САЩ, рискът от опустошителна надпревара във въоръжаването ще продължи да се увеличава и това не носи полза за никого", изтъкна Ууд.

Въпреки че каза, че Китай твърди, че е "отговорна ядрена сила" с единствено отбранителна способност, "когато виждаме много от това, което Китай прави, това противоречи на това, което казва".

САЩ и Русия ще водят диалог за намаляване на риска от ядрена война

САЩ и Русия ще водят диалог за намаляване на риска от ядрена война

Байдън и Путин няма да разменят визити…