Президентът на САЩ Барак Обама разглежда военен удар срещу Сирия, който ще бъде ограничен по мащаб и продължителност.

Атаката ще има за цел да „накаже" Сирия за използването на химически оръжия, както и да бъде като възпиращ фактор, докато САЩ все още официално не искат да участват в гражданската война, според висши представители от администрацията на Обама, отбелязва „Вашингтон поуст".

Продължителността на такава атака вероятно ще бъде не повече от два дни и ще включва използването на крилати ракети от американски военни кораби или далекобойни бомбардировачи. Те ще нанесат удари върху военни цели, а не пряко свързани места, където Сирия складира химически оръжия. Но това ще зависи от три фактора: пълен доклад на разузнаването с оценка какво е участието на сирийското правителство в химическата атака от миналата седмица; консултации със съюзниците на САЩ и Конгреса; и оправдаване на действията, така че да са в рамките на международното право, отбелязва изданието.

Москва изпраща самолет с хуманитарна помощ за Сирия

Още...

Активно разглеждаме разнообразни правни възможности, които ще помогнат за решение", каза официален представител.

Въоръжени с различни ракети американски военни кораби вече са позиционирани в Средиземно море.

Докато администрацията бързо търси решение, Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви по-рано, че използването на химически оръжия срещу укрепления на опозицията в предградията на Дамаск сега е „неоспоримо", определяйки го за "морална гадост". Според него използването на химически оръжия от страна на Асад трябва да "шокира съвестта на света".

Събирането на доказателства от експерти на ООН в Сирия е важно, заяви Кери.

Вчера екип на ООН посети едно от трите предградия, където се смята, че са използвани химически оръжия миналата седмица, след като преди това един от автомобилите на експертите беше обстрелван от снайперисти.

Официални лица поясниха, отбелязва американският вестник, че единствено е известно, че сирийското правителство притежава химически оръжия и ракети, за да ги използва, също така, че контролира химическите запаси, които са наблюдавани отблизо от американското разузнаване.

На пресконференция Кери обяви, че сирийските сили са се обвързали с „циничен опит да покрият" действията си, не само чрез забавяне достъпа на екипа на ООН до засегнатите от химическите оръжия райони, но и чрез продължително обстрелване на района с минометни снаряди.

Лондон подготвя различни варианти за военна намеса в Сирия

Още...

„Вашингтон поуст" подчертава, че ако САЩ предприемат военен удар, то това най-вероятно ще стане, след като експертите на ООН напуснат Сирия.

Изявлението на Кери, което той прочете пред журналисти в Държавния департамент без да отговаря на допълнителни въпроси, беше част от подготовката на САЩ за евентуална война срещу Сирия, като се очаква официално изявление и от страна на Обама до няколко дни, пише американският таблоид. Източници подчертаха, че публичните предупреждения имат отчасти за цел да „изстискат" колкото може по-голямо сътрудничество с Русия или най-малкото вероятно - сътрудничество от страна на Башар Асад преди Обама да вземе решение.

КНДР се опита да достави противогази на Сирия

Още...

Администрацията на Обама реши да отложи среща с руските си колеги тази седмица в Хага, която имаше за цел да помогне за намиране на политическо разрешаване на сирийската война, обявиха от Държавния департамент. Русия изрази съжаление за отлагане на срещата за Сирия.

Междувременно говорителят на Белия дом Джей Карни обяви, че сирийският конфликт не може да бъде урегулиран с взимане на решение за военна намеса".

„Този конфликт няма военно решение, има само политическо. Президентът Асад трябва да слезе от власт заради бъдещето на сирийския народ", подчерта Карни.

Обама и други високопоставени лица многократно обявиха, че САЩ няма да изпращат войници в Сирия.

Опциите, които се обсъждат, са нито нови, нито с предварителни ограничения, заявиха източници. Използването на „ограничени удари" отдавна е сред опциите на Пентагона, които се одобряват от Обама.

„Потенциалните цели включват жизненоважни за режима системи за въздушна, наземна, ракетна отбрана, също така поддържащи военни съоръжения и контролни центрове", според източници.

Турция: Антисирийската коалиция е многочислена

Още...

Генерал Мартин Демпси, Началник на Обединения щаб на САЩ, изпрати писмо до Конгреса през юни. „Въздушни и ракетни системи могат да бъдат използвани за нанасяне на удар върху стотици цели с темпо по наш избор", пише той.

Според Демпси, който поставя под въпрос пряка военна намеса в Сирия, такава операция ще изисква „стотици" кораби и самолети, както и че потенциално ще струва „милиарди" долари, и че действията най-вече ще имат за цел да изпратят съобщение на Асад и да променят баланса на силите в Сирия. Най-малко вероятно е САЩ да нанесат удари по складовете с химически оръжия, отбелязва изданието.

Администрацията на Обама обяви, че ще следва международните норми в оформянето на американската реакция. Легитимното използване на сила срещу друга нация обикновено идва само, след като Съветът за сигурност на ООН, където Русия и Китай вече многократно използваха ветото си при гласуване на резолюции срещу сирийския режим, гласува единодушно за това или операция на НАТО, подобна като тази в бивша Югославия през 1999 година, която беше извършена без мандат на ООН.

Иран предупреди запада за Сирия

Още...

Утре се очаква да се проведат консултации за Сирия на посланическо ниво в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел. Арабската лига, която одобри операцията срещу Либия през 2011 година, също се събира тази седмица заради Сирия.

Междувременно стана ясно, че американският президент Барак Обама ще се срещне с руския си колега Владимир Путин по време на срещата на „Г-20" в Санкт Петербург, предаде Ройтерс

Решението на Кремъл да даде убежище на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън обтегна отношенията между двамата президенти.

„Обама със сигурност ще се срещне с Владимир Путин на срещата на „Г-20" в Санкт Петербург, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.