Военноморските сили на САЩ обвиниха Иранската революционна гвардия в "опасни и провокативни действия" в международни води в Персийския залив, съобщават световните осведомителни агенции.

Единадесет кораба на военноморските сили на Революционната гвардия многократно са извършвали "тормозещи" приближавания към шест кораба на военноморските сили и бреговата охрана на САЩ вчера, подчертаха американските военноморски сили. Единият бил минал на не повече от 9 метра от катер на бреговата охрана на САЩ.

Американските кораби са участвали във военно учение с американски щурмови хеликоптери "Апачи".

Иран все още не е коментирал темата.

Инцидентът стана ден след като въоръжени мъже, за които се смята, че са военнослужещи от Иранската революционна гвардия, са завзели танкер, плаващ под флага на Хонконг, в Оманския залив и са го пренасочили в ирански води, преди да го освободят.

Иран: Следим всички кораби на САЩ в Персийския залив

Иран: Следим всички кораби на САЩ в Персийския залив

Ние наблюдаваме всички вражески кораби, особено тези на Америка

Военноморските сили на САЩ уточниха, че по време на учението вчера корабите на Революционната гвардия са преминавали пред и зад американските плавателни съдове "на изключително близко разстояние и на висока скорост".

"Американските екипажи издадоха множество предупреждения чрез радиовръзка, пет кратки предупреждения с рога на корабите и устройства за създаване на акустичен шум на далечно разстояние, но не получиха отговор от военноморските сили на Иран", изтъква още американските ВМС. 

"След приблизително един час, корабите на Иранската революционна гвардия отговориха на радиосъобщенията, след което маневрираха далеч от американските кораби и отвориха разстояние между тях", добавят американците.

САЩ предупреди всички търговски кораби в Близкия изток за опасност

САЩ предупреди всички търговски кораби в Близкия изток за опасност

В Персийския залив, Ормуз, Оманския залив, Арабско море, Червено море, Аденския залив и Индийския океан

ВМС на САЩ настояха, че подобни "опасни и провокативни действия увеличават риска от грешки и сблъсък" и не са в съответствие с международните морски конвенции или обичаи.

Миналата година иранските сили завзеха танкер под британски флаг в знак на отмъщение за завземането на ирански танкер от британската територия Гибралтар. И двата кораба в крайна сметка бяха освободени.

САЩ също така обвиниха Иран в извършване на нападения срещу шест танкера в Оманския залив и изстрелването на ракети с дронове срещу две петролни съоръжения в Саудитска Арабия. Иран отрече да има пръст в това.

Напрежението между САЩ и Иран нарасна още през януари, когато САЩ убиха висш генерал на Ислямската революционна гвардия при удар с дрон в Ирак. Иран отговори с изстрелване на ракети срещу иракски военни бази, в които са разположени американски военни.