САЩ официално са се оплакали на Китай заради няколко инцидента с техни пилоти, които са били дразнени с лазери. Според американците лазерите са били използвани от китайската база в Джибути.

От Пентагона уточниха, че са настояли Китай да разследва "много сериозните инциденти".

Вашингтон също така предупреди, че ще има последствия за "милитаризирането на Южнокитайско море от страна на Китай". През последните дни се появиха информации, че Китай е разположил оръжейни системи, включително крилати ракети, на спорни острови в Южнокитайско море.

Китай разполага крилати ракети в Южнокитайско море

Китай разполага крилати ракети в Южнокитайско море

Противокорабни крилати ракети и ракети земя-въздух

САЩ имат военна база в Джибути на Африканския рог, която се използва за борба с тероризма в Африка и Близкия изток.

През миналата година Китай откри първата си военна база в чужбина, която се намира само на няколко километра от базата на САЩ в Джибути.

От Пентагона уточниха, че хора от базата са заслепявали с военни лазери американски пилоти, които са се готвели да се приземяват. В един от случаите двама пилоти на товарен самолет са претърпели леки наранявания на очите.

"Това са много сериозни инциденти. Официално предупредихме китайското правителство и поискахме китайците да разследват тези инциденти", посочи говорителката на Пентагона Дана Уайт пред журналисти.

Уайт допълни, че Пентагонът е уверен, че макар намерението да не е ясно, лазерите са били използвани от китайски граждани.

В последните няколко седмици са станали около 10 инцидента.

По-късно Китай отрече обвиненията, че негови военнослужещи са заслепявали пилотите на американски военни самолети с мощни лазери в Джибути. 

Говорителката на китайското външно министерство посочи, че Китай е информирал САЩ, че е потвърдил, че не стои зад тези инциденти. От китайското военно министерство също отрекоха твърденията. 

Междувременно от Белия дом отговориха на информациите за подновената активност на Китай в Южнокитайско море, включително разполагането на военно оборудване на няколко спорни острова по стратегическия воден маршрут.

"Добре сме запознати с китайската милитаризация на Южнокитайско море", подчерта говорителката на Белия дом Сара Сандърс, допълвайки: "Ние предупредихме китайците за това, като ще има краткосрочни и дългосрочни последствия."

Няколко страни имат териториални претенции към части от богатото на ресурси Южнокитайско море, но претенциите на Китай са най-категорични и видими. Другите страни са Виетнам, Филипините, Тайван, Малайзия и Бруней.

През последните години САЩ изпратиха военни кораби и самолети в региона, като причина за това изтъкнаха "свободата на навигационните операции".