Съединените щати са дълбоко загрижени от отношението на руското правителство към задържания опозиционен лидер Алексей Навални.

Това заяви в петък говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от "Ройтерс".

Руските затворнически власти са се намесили в подготовката на защитата на Навални и комуникацията с адвоката му, каза още Прайс.

По думите му, Навални многократно е бил поставян в изолация за незначителни предполагаеми нарушения.

Навални се жалва, че в затвора му пречат да общува с адвокатите си

Навални се жалва, че в затвора му пречат да общува с адвокатите си

Налагало му се да комуникира с адвокатите си през двойно пластмасово стъкло с решетки

Прайс каза, че отношението към Навални е "доказателство за политически мотивиран тормоз" и повтори призивите на САЩ за незабавното освобождаване на опозиционния лидер.

Припомняме, че самият Навални заяви в четвъртък, че затворническите власти го лишават от от правото на комуникация с адвокатите му, като цялата кореспонденция с правния му екип вече подлежи на тридневни проверки от персонала на затвора.

Пак изпратиха Навални в карцера

Пак изпратиха Навални в карцера

Вървял за кратко, без да е с ръце зад гърба

В Туитър, където Навални публикува чрез адвокатите си, той посочва, че затворническите власти са отказали да му обяснят причините за промяната и че сега той комуникира с адвокатите си през "двойно пластмасово стъкло с решетки".

Нашето общуване вече прилича повече на пантомима, ако трябва да бъда честен, заявява Навални в социалната мрежа.

Той допълни, че затворническите власти твърдят, че той продължава да извършва престъпления от затвора, но са отказали да уточнят какви.

Навални беше осъден условно на два пъти и беше обвинен за многократни нарушения на условията за изтърпяване на присъда по делото "Ив Роше". През 2020 г. Навални беше отровен с нервнопаралитичен агент по време на предизборно пътуване в Сибир, според анализ, извършен от множество европейски медицински институции. След месеци на лечение в Германия, той беше арестуван за нарушения на условно освобождаване, когато се завърна в Русия в началото на 2021 г.

На 24 май 2022 г. Московският градски съд потвърди присъдата на Лефортовския съд на Москва срещу Навални по ново дело за неуважение към съда и измама. Той беше осъден на девет години колония със строг режим, признат за виновен за измама при набиране на средства за предизборна кампания и обида на съдия. Съдът също го осъди на една година и осем месеца ограничение на свободата след освобождаването му от колонията и глоба от 1,2 милиона рубли (39 600 лв).

И от затвора Алексей Навални ще бори корупцията

И от затвора Алексей Навални ще бори корупцията

Известният руски опозиционен лидер започва нова инициатива

След нахлуването в Украйна Кремъл ускори продължилата си десетилетия кампания за потушаване и заглушаване на вътрешната опозиция на Русия. Навални се обяви срещу войната, атакувайки Путин по време на явяване в съда и нарече инвазията "глупава" и "изградена върху лъжи".