Излежаващият присъда в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални заяви, че затворническите власти го лишават от привилегията му адвокат-клиент, съобщава "Ройтерс".

Критикът на Кремъл се оплака, че цялата кореспонденция с правния му екип вече подлежи на тридневни проверки от персонала на затвора.

В Туитър, където Навални публикува чрез адвокатите си, той посочва, че затворническите власти са отказали да му обяснят причините за промяната и че сега той комуникира с адвокатите си през "двойно пластмасово стъкло с решетки".

Нашето общуване вече прилича повече на пантомима, ако трябва да бъда честен, заявява Навални в социалната мрежа.

Той допълнва, че затворническите власти твърдят, че той продължава да извършва престъпления от затвора, но са отказали да уточнят какви.

Изпратиха Навални в карцера заради разкопчано копче

Изпратиха Навални в карцера заради разкопчано копче

Руският опозиционер бил предупреден, че изолаторът може да се превърне в постоянното му местожителство

Навални беше осъден условно на два пъти и беше обвинен за многократни нарушения на условията за изтърпяване на присъда по делото "Ив Роше". През 2020 г. Навални беше отровен с нервнопаралитичен агент по време на предизборно пътуване в Сибир, според анализ, извършен от множество европейски медицински институции. След месеци на лечение в Германия, той беше арестуван за нарушения на условно освобождаване, когато се завърна в Русия в началото на 2021 г.

На 24 май 2022 г. Московският градски съд потвърди присъдата на Лефортовския съд на Москва срещу Навални по ново дело за неуважение към съда и измама. Той беше осъден на девет години колония със строг режим, признат за виновен за измама при набиране на средства за предизборна кампания и обида на съдия. Съдът също го осъди на една година и осем месеца ограничение на свободата след освобождаването му от колонията и глоба от 1,2 милиона рубли (39 600 лв).

След нахлуването в Украйна Кремъл ускори продължилата си десетилетия кампания за потушаване и заглушаване на вътрешната опозиция на Русия. Навални се обяви срещу войната, атакувайки Путин по време на явяване в съда и нарече инвазията "глупава" и "изградена върху лъжи".

Пак изпратиха Навални в карцера

Пак изпратиха Навални в карцера

Вървял за кратко, без да е с ръце зад гърба