Руският опозиционен лидер Алексей Навални съобщи, че за втори път този месец е бил изпратен в карцера, съобщава "Ройтерс".

Критикът на Кремъл излежава присъда от 11,5 години лишаване от свобода в наказателна колония със строг режим близо до руския град Владимир, след като беше признат за виновен в нарушения на условно освобождаване и обвинения в злоупотреби и неуважение към съда. Той твърди, че всички обвинения срещу него са скалъпени с цел задушаване на несъгласието му и осуетяване на политическите му амбиции.

В Туитър Навални написа чрез адвокатите си, че е бил изпратен в изолатора за пет дни заради вървене за кратко, без да държи ръцете си зад гърба, което е нарушение на правилата на затвора.

"Както изглежда, това ще стане моето постоянно местожителство", отбелязва 46-годишният мъж, който нарече карцера "адски килер".

Изпратиха Навални в карцера заради разкопчано копче

Изпратиха Навални в карцера заради разкопчано копче

Руският опозиционер бил предупреден, че изолаторът може да се превърне в постоянното му местожителство

"Разпореждането очевидно е дошло от Москва. Дори по стандартите на руски затвор изпращането на човек в изолатора само за три секунди, без да е с ръце зад гърба, е прекалено", допълва още той.

Навални, който беше осъден условно на два пъти и беше обвинен за многократни нарушения на условията за изтърпяване на присъда по делото "Ив Роше". През 2020 г. Навални беше отровен с нервнопаралитичен агент по време на предизборно пътуване в Сибир, според анализ, извършен от множество европейски медицински институции. След месеци на лечение в Германия, той беше арестуван за нарушения на условно освобождаване, когато се завърна в Русия в началото на 2021 г.

И от затвора Алексей Навални ще бори корупцията

И от затвора Алексей Навални ще бори корупцията

Известният руски опозиционен лидер започва нова инициатива

На 24 май 2022 г. Московският градски съд потвърди присъдата на Лефортовския съд на Москва срещу Навални по ново дело за неуважение към съда и измама. Той беше осъден на девет години колония със строг режим, признат за виновен за измама при набиране на средства за предизборна кампания и обида на съдия. Съдът също го осъди на една година и осем месеца ограничение на свободата след освобождаването му от колонията и глоба от 1,2 милиона рубли (39 600 лв).

След нахлуването в Украйна Кремъл ускори продължилата си десетилетия кампания за потушаване и заглушаване на вътрешната опозиция на Русия. Навални се обяви срещу войната, атакувайки Путин по време на явяване в съда и нарече инвазията "глупава" и "изградена върху лъжи".