Руският опозиционен лидер Алексей Навални съобщи, че официално е бил изпратен в карцера след усилията му да създаде профсъюз в затвора, съобщава "Франс прес".

Критикът на Кремъл излежава присъда от девет години лишаване от свобода в наказателна колония със строг режим близо до руския град Владимир по обвинения в злоупотреба, които според него и съмишлениците му са политически мотивирани.

"Поздрави от карцера", написа той в Туитър, посочвайки, че е бил изпратен в изолатора за това, че е нарушил дрескода и е разкопчал горното копче на затворническата си дреха.

Той информира, че ще остане в изолация три дни, но уточнява, че затворническите власти са предупредили, че карцерът може да "се превърне в мое постоянно местожителство", ако "не преразгледам поведението си". Навални описва килията си като малък "бетонен развъдник", в който е "много горещо и почти няма въздух".

"В килията ми има само една чаша и една книга. По време на хранене получавам само лъжица и чиния", обясни опозиционерът и допълни: "Железният дюшек се спуска отвън с помощта на лост вечер и се прибира рано сутринта, когато ти вземат матрака и възглавницата".

"Без посещения, без писма, без пратки. Това е единственото място в затвора, където дори пушенето е забранено", посочва още той.

Миналата седмица Навални обяви, че е създал едноличен профсъюз в наказателната колония, където работи като шивач. Въпреки че профсъюзът постигна първа победа - столчетата, използвани от затворниците, работещи на шевни машини, бяха заменени със седалки - Навални заяви, че е получил предупреждения от администрацията на затвора.

Навални, който беше осъден условно на два пъти и беше обвинен за многократни нарушения на условията за изтърпяване на присъда по делото "Ив Роше". През 2020 г. Навални беше отровен с нервнопаралитичен агент по време на предизборно пътуване в Сибир, според анализ, извършен от множество европейски медицински институции. След месеци на лечение в Германия, той беше арестуван за нарушения на условно освобождаване, когато се завърна в Русия в началото на 2021 г.

И от затвора Алексей Навални ще бори корупцията

И от затвора Алексей Навални ще бори корупцията

Известният руски опозиционен лидер започва нова инициатива

На 24 май 2022 г. Московският градски съд потвърди присъдата на Лефортовския съд на Москва срещу Навални по ново дело за неуважение към съда и измама. Той беше осъден на девет години колония със строг режим, признат за виновен за измама при набиране на средства за предизборна кампания и обида на съдия. Съдът също го осъди на една година и осем месеца ограничение на свободата след освобождаването му от колонията и глоба от 1,2 милиона рубли (39 600 лв).

След нахлуването в Украйна Кремъл ускори продължилата си десетилетия кампания за потушаване и заглушаване на вътрешната опозиция на Русия. Навални се обяви срещу войната, атакувайки Путин по време на явяване в съда и нарече инвазията "глупава" и "изградена върху лъжи".