Войната в Газа ще премине към нова фаза, фокусирана върху прецизни атаки срещу ръководството на "Хамас" и върху разузнавателни операции. Това заяви в Израел съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, цитиран от "Ройтерс".

Израел е подложен на все по-голям глобален натиск да намали цивилните жертви в офанзивата си, при която загинаха близо 19 000 палестински цивилни. Тя беше предприета след нападението на "Хамас", което уби около 1200 души в Южен Израел на 7 октомври.

Съливан посочи, че ще отнеме месеци да бъдат постигнати целите на Израел във войната, но битката ще продължи на етапи, с изместване от настоящата кампания на интензивни бомбардировки и наземни операции.

Израел продължава ударите по Газа с "тъпи бомби"

Израел продължава ударите по Газа с "тъпи бомби"

Близо половината от използваните боеприпаси срещу анклава са неуправляеми

Очаква се съветникът на Белия дом да посети палестинския президент Махмуд Абас по-късно днес. Той не даде подробности относно времето на промяна в интензивността на войната.

"Условията и времето за това очевидно бяха предмет на разговор, който проведох с министър-председателя Нетаняху, военния кабинет, военните лидери на Израел и министъра на отбраната", отбеляза Съливан на пресконференция.

Той не отговори на въпроса дали Съединените щати могат да задържат военната помощ, в случай че войната не навлезе във фаза с по-нисък интензитет с по-малко цивилни жертви, и заяви, че най-добрият начин за постигане на споразумение е дискусията при закрити врата.

Байдън загатна за разногласия с Нетаняху: Биби, обичам те, но...

Байдън загатна за разногласия с Нетаняху: Биби, обичам те, но...

Американският президент намекна, че израелският премиер е в "трудно положение"