Държавният департамент на САЩ одобри програма за 4,5 милиарда долара за надграждане на 98 от японските изтребители F-15 до конфигурация Super Interceptor, съобщи Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната, цитирана от "Дефенс пост".

Япония поиска ъпгрейд на 98 от своите F-15J самолети, се казва в съобщението на Агенцията. Подобренията включват радари, съвместна система за планиране на мисии, модула за селективна наличност, интеграция на летателни апарати и боеприпаси и тестова поддръжка, както и устройства за обучение, комуникационно оборудване, инженерна и друга свързана програмна подкрепа.

Това ще "предостави на Япония критична способност за въздушна отбрана, която да подпомогне защитата на японската родина и американския персонал, разположен там. Модернизираните активи F-15J ще позволят на Япония да реагира по-добре на въздушни заплахи и да защитава своето въздушно пространство", обяснява Агенцията.

Япония купува F-35B от САЩ

Япония купува F-35B от САЩ

Цената на един самолет ще бъде 130 милиона долара

Японското министерство на отбраната през август поиска рекордните 5,32 трилиона йени (50,3 милиарда долара) бюджет за 2020 г. за финансиране на редица покупки, включително изтребители и системи за противоракетна отбрана, тъй като страната е изправена пред заплахата от Северна Корея и Китай.

Това е осмото поредно увеличение на бюджета за отбрана на Япония и е с 1,2% по-голямо от бюджета от 47 милиарда долара от миналата година. Бюджетните средства за 2019 г. включват средства за надграждане на възможностите за електронна война на някои от нейните изтребители F-15, за да бъдат в крак с въздушните възможности на регионалните съседи.

Разширяването на разходите за отбрана на Япония отразява политиката на Шиндзо Абе, който непрекъснато усъвършенства военните способности пред ракетни и ядрени заплахи от Северна Корея и повишената военната активност в региона от Китай и Русия.

Япония ускорява военните си разходи заради Китай и Русия

Япония ускорява военните си разходи заради Китай и Русия

Купува F-35, ракети и радари, и модифицира Кага и Изумо в самолетоносачи в помощ на САЩ

Критици твърдят, че промяната отдалечава Япония от нейния ангажимент за строго отбранителни способности съгласно пацифистката конституция на страната след Втората световна война.

Президентът Доналд Тръмп многократно се оплаква от търговския дефицит на Вашингтон с Токио, а Абе отговаря на Тръмп, купувайки американски военни продукти и многократно подчертавайки съюза със САЩ като крайъгълен камък на японската дипломация.

Досега през 2019 г. САЩ са одобрили военни продажби на стойност над 11,5 милиарда долара, включително системи AEGIS, стандартни ракети-прехващачи-ракети-3, усъвършенствани ракети въздух-въздух със среден обсег и техническа поддръжка за AEGIS.

САЩ е готов с всички военни способности да защитава мира

САЩ е готов с всички военни способности да защитава мира

Пентагонът иска да създаде голяма и по-смъртоносна сила срещу Русия и Китай