Министерството на отбраната на Япония най-накрая одобри закупуването на изтребител за вертикално кацане F-35B от Lockheed Martin Corporation. Това съобщи в събота на сайта на ведомството.

"F-35B отговаря на всички необходими изисквания като изтребител за излитане от къса писта и вертикално кацане за нуждите на Силите за самоотбрана", отбелязва министерството. Бюджетът за фискална 2020 г. (април 2020 г. - март 2021 г.) предвижда закупуването на шест от тези машини, а до 2023 г. броят им ще се увеличи до 18. Цената на всяка от тях е 14 милиарда йени (130 милиона долара).

Япония иска да се присъедини към програмата за F-35

Япония иска да се присъедини към програмата за F-35

Кооперативното партньорство за изтребителя е било закрито на 15 юли 2002 г.

Япония придобива тези изтребители за самолетоносачите "Изумо" и "Кага", които са за превозване на хеликоптери. Изтребителите там обаче няма да бъдат дислоцирани постоянно, а само ако е необходимо, например, ако има заплаха от въздушна атака над Япония, за разузнаване или за провеждане на учения.

За нуждите на японските сили за самоотбрана ще бъдат закупени 42 самолета F-35B. Конкретните дати за изпълнение на този план обаче не са посочени. В допълнение, Министерството на отбраната преди това обяви намерението си да пусне в експлоатация 105 изтребителя F-35A.

Бюджетът на Япония за текущата година предвижда разходи за отбрана от 5,3 трилиона йени (47,5 милиарда долара). Включително разходи, свързани с разполагането в Япония на две наземни системи за противоракетна отбрана на американското производство Aegis Ashore, както и закупуването на изтребители F-35 и ракети-прехващачи SM-3.

Япония ускорява военните си разходи заради Китай и Русия

Япония ускорява военните си разходи заради Китай и Русия

Купува F-35, ракети и радари, и модифицира Кага и Изумо в самолетоносачи в помощ на САЩ