Япония официално изрази своя интерес да се присъедини към програмата за изтребители-бомбардировачи от пето поколение на F-35 като пълноправен партньор. Това съобщи в понеделник, позовавайки се на източници вестник "Defence News". Пентагонът вероятно ще я отрече.

Има две нива на участие в програмата F-35. Участниците от първото ниво са партньори - първите девет страни, които се присъединиха към програмата. Сред тях са САЩ, Турция, Великобритания, Австралия, Канада, Дания, Италия, Холандия и Норвегия. Участници от втория ред - клиенти - това са страни, включително Япония, които се присъединиха към програмата по-късно.

Ердоган: Отказът на САЩ за F-35, които вече са купени, е грабеж

Ердоган: Отказът на САЩ за F-35, които вече са купени, е грабеж

Турция е платила 1,4 милиарда долара и има споразумение да купи 116 броя F-35

Според вестника на 18 юни е изпратено писмо от министерството на отбраната на Япония до Пентагона с искане за информация как да се премести Япония от клиенти към партньори. "Бихме искали да вземем окончателно решение дали можем да продължим да ставаме партньор, като внимателно проучихме правата и задълженията, основани на условията, които предоставяте", се казва в писмото.

Очаква се този въпрос да бъде повдигнат на среща на заместник-министъра на отбраната на САЩ за снабдяване и логистична подкрепа Елън Лорд, насрочена за тази седмица с представители от Япония. Според източници на вестници обаче Пентагонът е загрижен, че присъединяването на Япония към програмата ще доведе до подобни искания и от други страни.

Ердоган предупреди САЩ, че ако не получи F-35, ще вземе изтребители от друг

Ердоган предупреди САЩ, че ако не получи F-35, ще вземе изтребители от друг

Ако САЩ продължава така, Турция ще размисли и за договора си за 100 самолета Boeing

В същото време в съвместното управление на програмата, беше съобщено, че броят на партньорите е ограничен до първоначалните инвеститори. Кооперативното партньорство за F-35 е било закрито на 15 юли 2002 г.

На 17 юли говорителят на Белия дом заяви в писмено изявление, че решението на Турция да придобие руските противовъздушни ракетни системи С-400 направи невъзможно да продължи да участва в създаването на американски изтребители-бомбардировачи от пето поколение F-35.