Американски представител отпътува за Япония след среща с нидерландското правителство с цел да убеди съюзниците да засилят ограничителните мерки срещу способността на Китай да произвежда високотехнологични полупроводници, съобщи за Ройтерс лице, запознато с въпроса.

Алан Естевес, ръководител на политиката за износ на САЩ, отново се опитва да съживи споразумението от 2023 г. между трите държави за ограничаване на доставките на оборудване за производство на чипове в Китай, което улеснява модернизацията на китайската армия.

САЩ за първи път наложиха обширни ограничения през 2022 г. за доставки на авангардни чипове и оборудване за производство на чипове в Китай от компании като базираните в Калифорния Nvidia и Lam Research. През юли миналата година, за да се съобрази с американската политика, Япония, където са базирани производителите на оборудване за производство на чипове Nikon Corp и Tokyo Electron, ограничи износа на 23 вида оборудване, включително машини за нанасяне на филми върху силиконови подложки и устройства за ецване на микроскопични вериги.

САЩ призовават съюзниците си да ограничат износа на чипове и технология за Китай

САЩ призовават съюзниците си да ограничат износа на чипове и технология за Китай

Те са повдигнали въпроса в Нидерландия, Германия, Южна Корея и Япония

Тогава нидерландското правителство започна да регулира оборудването за полупроводници с дълбок ултравиолет (DUV) на базираната в Нидерландия компания ASML за Китай, а САЩ наложиха ограничения за допълнителни DUV машини за няколко китайски фабрики, защото системите на ASML съдържат американски части и компоненти. ASML е водещият в света производител на оборудване за производство на чипове.

Вашингтон сега води разговори със съюзниците за добавяне на още 11 китайски фабрики за производство на чипове в списъка с ограничения, съобщи източникът. В момента в списъка има пет фабрики, включително SMIC, най-големият производител на чипове в Китай. САЩ също така заявяват, че искат да контролират допълнително оборудване за производство на чипове, добави източникът.

Говорител на Министерството на търговията на САЩ отказа коментар. Говорител на Министерството на външните работи на Нидерландия потвърди, че срещата се е състояла в понеделник като част от текущите разговори за политиката за износ и сигурност между САЩ и Нидерландия. "Нидерландия винаги има постоянен контакт с нашите съюзници", каза той.

Американски служители също посетиха Нидерландия през април с цел да спрат ASML от обслужване на определено оборудване в Китай. Според правилата на САЩ американските компании нямат право да обслужват оборудване в авангардни китайски фабрики. Въпреки това, договорите за обслужване на ASML все още са в сила, обясни източникът, обяснявайки, че нидерландското правителство няма извънтериториалния обхват да ги прекрати.

ASML заяви през април, че очаква да може да обслужва повечето от оборудването на стойност милиарди евро, което е продало на Китай, въпреки че не може да използва резервни части от САЩ, които биха попаднали под американските ограничения. Китайското посолство във Вашингтон не отговори незабавно на искане за коментар.

Санкционираната китайска телекомуникационна гигантска компания Huawei миналата година представи телефон, захранван от усъвършенстван чип. Huawei Mate 60 Pro беше възприет като символ на технологическото възраждане на Китай въпреки усилията на Вашингтон.

Китай упрекна САЩ в икономически тормоз

Китай упрекна САЩ в икономически тормоз

Егоистичният подход на Вашингтон щял да го доведе до самопрострелване в крака