САЩ предлагат 4 кораба MMSC на гръцкия флот като алтернатива на двете фрегати, предложени от Франция, съобщават местни медии, цитирани от "Навал нюз".

Според гръцкото списание за отбрана "Троянският кон", гръцкото правителство е получи официален отговор на писмо си за заявка за информация за цените и наличността на корабите MMSC. Съобщава се, че отговорът е изпратен от правителството на САЩ след подписване на писмо за намерение между Гърция и Франция в средата на октомври за закупуването на две фрегати Belharra/FDI.

Разходите 4-те Multi Mission Surface Combatant (MMSC), дизайн на Lockheed Martin, биха били по-малко от 2 милиарда евро, включително всички оръжейни системи и ракети, плюс първоначален пакет за поддръжка.

Конфигурацията на MMSC би била подобна на корабите, избрани от Саудитска Арабия, с изключение на това, че пакетът оръжия ще включва СМ-2 земя-въздух, ракети със среден обсег, поискани от Гърция (саудитските кораби разполагат с 8x VLS ESSM с малък обхват).

Изданието съобщава, че предложението на САЩ ще включва изграждането на MMSC в Гърция под надзора на Lockheed Martin и ще има разпоредби за финансиране чрез схемата за чуждестранна продажба на военни стоки (FMS).

Гърция и Франция договарят продажба на 2 мултифункционални фрегати

Гърция и Франция договарят продажба на 2 мултифункционални фрегати

Гърция иска крилати ракети и обмисля нови торпеда за 5-те си подводници