САЩ осъдиха ракетното нападение срещу Грузия в разпространено тази сутрин изявление на Държавния департамент на САЩ, съобщи Би Би Си.  

Заради близостта на мястото, където е  паднала изстреляната от самолет ракета, до Южна Осетия се подчертава, че е крайно необходимо „да се постигне напредък в мирното уреждане на конфликта между Тбилиси и Цхинвали".  

Преди това сериозна загриженост по случая изрази и председателстващият ОССЕ - външният министър на Испания Мигел Моратинос. Той призова заинтересованите страни към сдържаност и заяви, че „всички обстоятелства се проучват много внимателно".

Припомняме, на 6 август грузинските власти обявиха, че от Русия в грузинска територия са нахлули два самолета СУ-24, единият от които е изстрелял ракета, паднала в село Цителубани без да избухне.

Русия категорично отрече, че има нещо общо със случая, но комисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, включваща и руски експерти, потвърди, че е имало нахлуване в грузинското въздушно пространство от север, където е границата с Русия.   

Външното министерство на Грузия информира, че изстреляната ракета е от типа КХ-58, производство на руския оръжеен завод „Радуга".   

Грузинската страна предполага, цел на атаката е била радиолокационната станция край град Гори.    

Въпреки заключенията на комисията на ОССЕ за атака от север,  Русия лансира версията, че всъщност става дума за провокация от страна на Грузия с цел да се прекъсне преговорният процес по проблема с Южна Осетия.

Според руската страна евентуално решение на проблема с Косово, предоставящо независимост на областта, може да засили опасността Грузия да загуби Южна Осетия и Абхазия.  

Припомняме, Грузия ще настоява за свикване на извънредно заседание на

Съвета за сигурност на ООН заради нахлуването във въздушното й пространство и ракетната атака срещу суверенната й територия.