САЩ ще останат в Сирия дотогава, докогато противникът им Иран поддържа присъствието си в страната, но ролята на САЩ няма да включва непременно войски. Това обяви специалният представител на САЩ в Сирия Джеймс Джефри, цитиран от "Франс прес".

Джефри е разяснил неотдавнашни коментари на високопоставени официални лица, които изглежда са намеквали, че войските на САЩ ще останат за неопределено време в Сирия, за да се противопоставят на Иран.

Иран констатира: САЩ са в уникална историческа и политическа изолация

Иран констатира: САЩ са в уникална историческа и политическа изолация

Никой не подкрепил САЩ в Съвета за сигурност на ООН

Такава цел би променила драстично американската мисия в Сирия, която първо беше възложена от предишния американски президент Барак Обама, който постави целта за разгрома на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), която също разглежда Иран като враг.

Запитан дали президентът Доналд Тръмп е направил американското изтегляне зависимо от отстраняването на иранските сили, Джефри заяви пред журналисти в кулоарите на Общото събрание на ООН: "Президентът ни иска в Сирия, докато това и другите условия бъдат изпълнени. Под "ние" не се разбира непременно американски войници на терен."

"Има много начини, по които можем да бъдем на място. Ние със сигурност сме на терен дипломатически", допълни представителят на САЩ, добавяйки, че никоя от опциите не е дефинитивна.

Рохани: Иран остава в Сирия

Рохани: Иран остава в Сирия

Техеран е изпратил военни съветници

"Войските на терен имат сегашната мисия за трайното разгромяване на ДАЕШ", заяви той.

САЩ имат около 2000 военнослужещи в Сирия, като основно обучават и съветват както кюрдските сили, така и сирийските араби, които се противопоставят на сирийския президент Башар ал Асад.

Съветникът по въпросите на националната сигурност на Тръмп - Джон Болтън, който е дългогодишен "ястреб" по отношение на Иран, изтъкна в понеделник за Сирия: "Няма да напускаме дотогава, докогато иранските войски са извън границите на Иран."

Тръмп изригна: Касапницата на Сирия е позволена от Русия и Иран

Тръмп изригна: Касапницата на Сирия е позволена от Русия и Иран

Пак нападна много остро Иран

Иран, който е управляван от шиитски ислямски духовници, оказва пряка поддръжка на Асад, който е светски настроен и който произлиза от етническото малцинство на алеуитите, а го подпомага чрез шиитското ливанско радикално движение "Хизбула".

Президентът на Иран Хасан Рохани, говорейки пред журналисти в сряда, заяви, че Техеран е в Сирия, за да победи ДАЕШ и ще остане толкова дълго, колкото желае сирийското правителство.

Той отхвърли предупрежденията на администрацията на Тръмп, като постави под въпрос защо САЩ се включиха военно толкова далеч от вкъщи.

Администрацията на Тръмп, която е близка с противниците на Иран - Саудитска Арабия и Израел, се оттегли от споразумението за ядрената програма на Иран и се зарече да се противопостави на влиянието на Техеран в Сирия, както и в Йемен и Ирак.