Предполагаемото използване на химически оръжия срещу цивилни от страна на правителството на Сирия стана възможно благодарение на Русия и Иран. Това обяви американският президент Доналд Тръмп по време на встъпителната си реч на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, съобщава "Асошиейтед прес".

Тръмп, който председателства заседанието, се обърна към Иран, Сирия, Северна Корея и Китай по време на изявлението си.

Говорейки за използването на химически оръжия от страна на режима на Башар Асад срещу сирийски цивилни по време на сблъсъци със силите на бунтовниците, Тръмп изтъкна, че "касапницата на Сирия е позволена от Русия и Иран".

Тръмп пред ООН: Отхвърляме глобализма и прегръщаме патриотизма

Тръмп пред ООН: Отхвърляме глобализма и прегръщаме патриотизма

"САЩ няма да ви казват как да живеете, да работите и да се молите"

Той също така коментира, че много неща се случват "зад кулисите" в Северна Корея и че оттам щели да дойдат добри новини през следващите месеци и години. Тръмп също така похвали севернокорейския вожд Ким Чен-ун за потвърждаване на ангажимента му към ядреното разоръжаване, просперитета и мира на Корейския полуостров.

Тръмп също така обяви, че Китай се опитва да се намеси в предстоящите междинни избори за Конгреса на САЩ.

Китай се намесва в американските избори, гневен Тръмп

Китай се намесва в американските избори, гневен Тръмп

Държавният глава не подкрепи обвиненията си с доказателства

Тръмп за първи път ръководи сесия на Съвета за сигурност на ООН, където в момента САЩ държат ротационното председателство, като използва това, за да засили критиките си срещу Иран.

Въпреки че днешното заседание на Съвета за сигурност се занимава с въпроса за неразпространението на ядрени, химически и биологични оръжия, самият Тръмп не остави никакво съмнение, че това ще бъде още един шанс да нападне Техеран.

Рохани заклейми политиката на Тръмп като нацистка

Рохани заклейми политиката на Тръмп като нацистка

Нападна и Израел

Вчера в речта си пред Общото събрание на ООН той изригна, че лидерите на Иран "сеят хаос, смърт и разрушение" и "разпространяват хаос в Близкия изток и далеч отвъд него". Неговият съветник по националната сигурност Джон Болтън предупреди, че ще има "тежки последици", ако Техеран измами САЩ, техни съюзници или техни партньори.

Американският президент настоя, че Иран "е водещият спонсор на тероризма в света" и призова за обединен фронт срещу Техеран. Той подчерта, че не може да бъде позволено на Ислямската република да притежава ядрени оръжия. Тръмп обяви, че САЩ ще наложат допълни санкции срещу Иран освен тези, които ще влязат в сила на 4 ноември, като те щели да бъдат "по-тежки откогато и да било преди".

Американският президент също така благодари на Русия, Иран и Сирия за отлагането на военната офанзива срещу бунтовниците в сирийската провинция Идлиб, което станало по негово искане, като предупреди страните, че "светът ще наблюдава" какви ги вършат.

Иран настоя: Тръмп да спре да се меси в Близкия изток, ако иска евтин петрол

Иран настоя: Тръмп да спре да се меси в Близкия изток, ако иска евтин петрол

Остър отговор от министъра на петрола на Иран