Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп - Джон Болтън, предупреди управниците на Иран, че щe има "тежки последици", ако навредят на САЩ, на техните граждани или на техните съюзници, съобщава БиБиСи.

Неговите коментари бяха направени, след като вчера Тръмп обвини Иран пред Общото събрание на ООН, че сее "хаос, смърт и разрушение" в Близкия изток.

Тръмп пред ООН: Отхвърляме глобализма и прегръщаме патриотизма

Тръмп пред ООН: Отхвърляме глобализма и прегръщаме патриотизма

"САЩ няма да ви казват как да живеете, да работите и да се молите"

Иранският президент Хасан Рохани отговори, като разкритикува администрацията на Тръмп заради нейната враждебност.

САЩ наскоро наложиха санкции срещу Техеран, след като се оттеглиха от ядреното споразумение от 2015 г. на Иран със световните сили. Споразумението, което беше договорено от бившия американски президент Барак Обама, предвижда Иран да ограничи ядрените си дейности в замяна на облекчаване на санкциите.

Останалите страни по ядрената сделка продължават да я поддържат. Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия обявиха, че ще създадат нова система за разплащане, за да поддържат бизнеса с Иран и да заобиколят санкциите на САЩ.

Рохани заклейми политиката на Тръмп като нацистка

Рохани заклейми политиката на Тръмп като нацистка

Нападна и Израел

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео осъди плана като "една от най-контрапродуктивните мерки, която може да си представим".

Болтън настоял, че "кървавият режим" на "моллите в Техеран" ще се изправи пред сериозни последици, ако продължат да "лъжат, мамят и заблуждават".

Бившият посланик на САЩ в ООН говори по време конференция против Иран в Ню Йорк.

"Ако измамите нас, нашите съюзници или нашите партньори; ако навредите на нашите граждани, наистина ще има тежки последици", подчерта той.

"Нека моето послание днес бъде ясно: Ние ви наблюдаваме и ще ви преследваме, за да ви накажем", предупреди Болтън.

Болтън, който в миналото е настоявал за военни действия срещу Иран, изтъкнал, че САЩ ще бъдат агресивни при налагането на икономически санкции срещу Техеран.