САЩ и Венецуела постигнаха в сряда споразумение за размяна на 10 американски затворници срещу съюзник на президента Николас Мадуро, коментира АФП. 

Агенцията посочва, че Вашингтон намалява натиска върху лявото правителство в Каракас и същевременно настоява за напредък в областта на демокрацията.

Президентът Джо Байдън взе "изключително трудното решение" да освободи Алекс Сааб, някогашен довереник на венецуелския социалистически лидер, който е обвинен от Съединените щати в пране на пари, съобщиха американски служители.

В замяна на това Каракас освобождава 10 американски граждани и 20 венецуелски политически затворници - и връща беглеца, наречен "Дебелия Леонард", който е замесен в най-тежкия корупционен скандал във военноморските сили на САЩ.

"Днес десет американци, които бяха задържани във Венецуела, бяха освободени и се завръщат у дома", заяви Байдън в изявление, добавяйки, че се "радва, че изпитанието им най-накрая е приключило".

В изявлението на Байдън, в което не се споменава освобождаването на Сааб, се казва, че Съединените щати "гарантират, че венецуелският режим изпълнява своите ангажименти".

Венецуела възобновява доставките на петрол след вдигането на санкциите

Венецуела възобновява доставките на петрол след вдигането на санкциите

Но САЩ не отмениха всички ограничения

Белият дом назова имената на четирима от освободените американци: Джоузеф Кристела, Ейвин Ернандес, Джерел Кенемор и Савой Райт.

Размяната на затворници идва, след като през октомври САЩ се съгласиха да облекчат санкциите за петрол и газ срещу правителството на Мадуро, след като то сключи споразумение с опозицията за провеждане на избори.