САЩ възнамерява отново да отвори свое консулство в Гренландия за първи път от десетилетия на фона на засилен стратегически и икономически интерес към Арктическия регион, съобщава Асошиейтед прес.

В писмо до Сената на Комисията за външни отношения се отбелязва, че възстановяването на консулството в Нуук е част от план за увеличаване на американското присъствие в Арктика. Посочва се, че Съединените щати имат "стратегически интерес за укрепване на политическите, икономическите и търговските отношения в Арктическия регион".

Според позицията на Държавния департамент консулството ще се превърне в "критичен компонент на усилията за разширяване на присъствието на САЩ в Арктика и ще служи като ефективна платформа за насърчаване на американските интереси в Гренландия".

Дания е потресена от "обидата", "гротеската" и "дипломатическия фарс" Тръмп

Дания е потресена от "обидата", "гротеската" и "дипломатическия фарс" Тръмп

"Повече от всякога трябва да считаме държавите от ЕС за най-близките си съюзници"

Вашингтон открива консулство в Гренландия през 1940 г. след началото на нацистката окупация на Дания. През 1953 г. обаче то е затворено. Предвижда се през следващата година в Нуук да бъде открито ново консулство, в което да работят 7 души.

Припомняме, през последната седмица Гренландия се превърна в повод за конфликт между САЩ и Дания, след като Доналд Тръмп обяви, че обмисля да закупи територията. От своя страна в Гренландия заявиха, че островът не се продава, а в Дания изразиха надежда, че Тръмп се шегува, наричайки идеята за продажбата абсурдна. Заради отказа обаче преди дни Тръмп отмени визитата си в Копенхаген.

Дания се оплаква от напразните харчове по отменената визита на Тръмп

Дания се оплаква от напразните харчове по отменената визита на Тръмп

Подготовката за събитието се смяташе за една от най-мащабните в историята на страната