Прехвърлянето на прецизни ракети с голям обсег на Украйна, очаквано още през март, е отложено за 2024 г.

Това разкри "Ройтерс", позовавайки се на информирани източници.

Става дума за боеприпаси GLSDB, съвместна разработка на Boeing и Saab. Това са леки, евтини и високо прецизни бомби с ракетно задвижване, изстрелвани от пускови установки HIMARS и способни да поразяват цели на разстояние до 160 км - тоест много по-далеч от ракетите GMLRS, използвани в момента от украинската армия.

Трансферът на тези боеприпаси беше разглеждан като компромисен вариант поради нежеланието на администрацията на Джо Байдън да достави на Украйна по-мощни и далекобойни ракети тип ATACMS.

Както отбеляза "Ройтерс", позовавайки се на информирани събеседници, въпреки че през март Русия обяви, че е свалила GLSDB, до ден днешен САЩ не са доставили нито една подобна "умна бомба" на Украйна.

Точно преди година, на 29 ноември 2022 г., беше съобщено, че САЩ обмислят да прехвърлят подобни боеприпаси в Украйна, като първата голяма партида може да бъде доставена още през март тази година. Украйна се надяваше, че тези ракети ще могат да осигурят значителна подкрепа на очакваното тогава пролетно контранастъпление на украинските войски.

През февруари обаче стана известно, че доставките на GLSDB ще бъдат отложени за втората половина на тази година.

Сега източници на "Ройтерс", запознати с текущите срокове за доставка, казват, че Boeing, главният изпълнител на GLSDB, ще ги предаде на САЩ в края на декември, последвано от няколко месеца армейски тестове, преди боеприпасите да могат да бъдат изпратени в Украйна.

Пентагона: Ракетите ATACMS могат да се ползват само в суверенните граници на Украйна

Пентагона: Ракетите ATACMS могат да се ползват само в суверенните граници на Украйна

Те вече бяха използвани на 17 октомври срещу Луганск и Бердянск

Украйна се нуждае от GLSDB, за да допълни ограничените доставки на ракети ATACMS с обсег на стрелба до 160 км, прехвърлени на САЩ в началото на есента. Това би позволило на украинската армия да поразява цели на разстояние, два пъти по-голямо от сегашния обсег на стрелба на ракетите GMLRS, и би принудило Русия да премести оръжейните си складове още по-далеч от фронтовата линия.

Говорител на Пентагона каза пред "Ройтерс", че министерството на отбраната очаква да предостави тези боеприпаси на Украйна през първата половина на 2024 г. след успешно тестване.

Тъй като договорът между правителството на САЩ и Boeing за започване на производството на GLSDB, според изявление на Пентагона, направено пред "Ройтерс", е бил подписан едва през март, началото на производството и следователно датата на доставка на готовите продукти трябваше да бъдат отложени до края на годината. Производството на тези снаряди изисква материали, доставени от правителството, и не може да започне, докато договорът не бъде подписан.

Лондон: Ударите с ATACMS може да принудят Русия да изтегли командването си далеч от фронта

Лондон: Ударите с ATACMS може да принудят Русия да изтегли командването си далеч от фронта

Това обаче ще увеличи тежестта върху логистичните вериги

От Boeing все още не са коментирали тази информация.