Американският Държавен департамент поздрави украинския режисьор Олег Сенцов с удостояването му с наградата "Андрей Сахаров - за свобода на мисълта" и за пореден път настояха руските власти да го освободят.

Припомняме, наградата беше присъдена на режисьора от Европейския парламент на 25 октомври тази година.

В съобщение, публикувано от говорителката на Държавния департамент Хедър Нойърт, се отправя призив Москва да освободи незабавно не само Сенцов, но и всички политически затворници и да уважава правото на изразяване на мнение.

Нойърт напомня, че наградата носи името на дисидента Андрей Сахаров, който е бил подложен на тежки лишения по времето на Съветския съюз.

Украинският режисьор Олег Сенцов удостоен с наградата „Сахаров”

Украинският режисьор Олег Сенцов удостоен с наградата „Сахаров”

Режисьорът е в затвор в Русия

"Проявявайки мъжество и решителност, със заплаха за собствения си живот, режисьорът Олег Сенцов се превърна в символ на борбата за освобождаване на политическите затворници в Русия и в целия свят", се казва в изявлението на ЕП, с което той беше обявен за носител на отличието.

Олег Сенцов беше задържан в Крим през пролетта на 2014 г. Той беше прехвърлен в Русия, където беше обвинен в организиране на терористични актове. През август 2015 г. руският съд го осъди на 20 години затвор.

Въпреки протестите на множество международни организации и институции, че присъдата е основана на фалшиви показания и е незаконна, руската страна не откликна на призивите той да бъде освободен.

Припомняме, Олег Сенцов беше номиниран и за Нобелова награда за мир. Непосредствено преди обявяването на носителя на наградата руските власти обявиха, че той е прекратил гладната си стачка, която обяви на 15 май. Ако наградата беше присъдена на украинския режисьор, това би било сериозен удар за политиката на Кремъл, затова натискът срещу него за спиране на гладната стачка не беше неочакван.

Режисьорът съобщи, че е принуден да прекрати протеста си заради решението на руските власти той да бъде хранен принудително като "реанимационна" мярка.

"Моето мнение изобщо не се зачита. Сякаш не съм в състояние да преценявам адекватно здравословното си състояние и опасността. Насилственото хранене ще се провежда под формата на реанимационно мероприятие за спасяване на здравето на пациента. При тези условия съм принуден да прекратя гладната си стачка от утре, 6.10.18." - се казваше в изявлението му.

Тогава правозащитната организация "Amnesty International" заяви, че насилственото хранене не Сенцов е форма на изтезание.

"Заявяваме, че принудителното хранене е недопустимо, то фактически е форма на изтезание. Настояваме на Олег Сенцов да бъде оказана навременна и ефективна медицинска помощ. Продължаваме да изискваме незабавното му освобождаване от затвора." - настояха от правозащитната организация.

САЩ: Русия цинично отмъщава на Сенцов заради позицията му за Крим

САЩ: Русия цинично отмъщава на Сенцов заради позицията му за Крим

Вашингтон апелира да не се допуска смъртта на невинен човек...