Правозащитната организация "Amnesty International" заяви, че насилственото хранене на осъдения в Русия украински режисьор Олег Сенцов е форма на изтезание, предаде агенция "Униан".

Вчера се навършиха 145 дни от началото на гладната му стачка, която той обяви, че прекратява заради решението на руските власти да бъде хранен принудително като "реанимационна" мярка.

Напомняме, вчера беше денят, в който се обяви Нобеловата награда за мир, а Сенцов беше сред номинираните. Ако наградата беше присъдена на украинския режисьор, това би било сериозен удар за политиката на Кремъл, затова натискът срещу него за прекратяване на гладната стачка не беше неочакван.

Валенса номинира Олег Сенцов за Нобелова награда за мир

Валенса номинира Олег Сенцов за Нобелова награда за мир

Вследствие на гладуването Сенцов страда от дистрофия, анемия, хипоксия...

Според близките му обаче, пораженията върху здравето му вече са твърде големи и вероятността да се възстанови е твърде малка.

От "Amnesty International" настояват той да бъде освободен и да му бъде оказана адекватна медицинска помощ.

"Заявяваме, че принудителното хранене е недопустимо, то фактически е форма на изтезание. Настояваме на Олег Сенцов да бъде оказана навременна и ефективна медицинска помощ. Продължаваме да изискваме незабавното му освобождаване от затвора." - се казва в съобщение от украинския офис на правозащитната организация.

Вчера режисьорът обяви, че прекратява гладната стачка заради решението на руските власти той да бъде хранен принудително и да не допуснат да доведе докрай гладната си стачка.

"Моето мнение изобщо не се зачита. Сякаш не съм в състояние да преценявам адекватно здравословното си състояние и опасността. Насилственото хранене ще се провежда под формата на реанимационно мероприятие за спасяване на здравето на пациента. При тези условия съм принуден да прекратя гладната си стачка от утре, 6.10.18." - се казва в изявление на Сенцов от вчера.

ЕНП номинира Олег Сенцов за наградата „Сахаров“

ЕНП номинира Олег Сенцов за наградата „Сахаров“

За защитата на човешките права и основните свободи...

"Ако не го бяха заплашили с принудително хранене с прилагане на физическа сила и че ще го превърнат в зеленчук, той щеше да продължи гладната стачка", коментира адвокатът му Дмитрий Динзе.

На Сенцов досега се правеха венозни вливания, въпреки категоричното му волеизявление да гладува. Те обаче не могат да поддържат живота му неограничено дълго време.

Гладуващият Олег Сенцов е в крайно изтощение, Кремъл игнорира апела на ООН

Гладуващият Олег Сенцов е в крайно изтощение, Кремъл игнорира апела на ООН

Като лагерист от „Освиенцим“...

Припомняме, след като беше арестуван в Крим, режисьорът беше осъден в Русия на 20 години затвор за "тероризъм". Въпреки протестите на множество международни организации и институции, че присъдата е основана на фалшиви показания и е незаконна, руската страна не откликна на призивите той да бъде освободен.

В дните преди обявяването на Нобеловата награда за мир се появиха информации, че Москва е предложила Сенцов да бъде разменен срещу трима руснаци, осъдени в САЩ, но американската страна не е приела.

Припомняме, позицията на Вашингтон е, че той трябва да бъде освободен безусловно, тъй като е невинен.

САЩ: Русия цинично отмъщава на Сенцов заради позицията му за Крим

САЩ: Русия цинично отмъщава на Сенцов заради позицията му за Крим

Вашингтон апелира да не се допуска смъртта на невинен човек...