Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент номинира гладуващия украински режисьор Олег Сенцов за наградата "Андрей Сахаров", предаде Дойче веле.

Сенцов, който беше осъден незаконно на лишаване от свобода в Русия, обяви безсрочна гладна стачка с искане да бъдат освободени от руските затвори всички украински политически затворници. Състоянието му е критично.

Номинацията беше обявена в профила на групата на ЕНП в Туитър.

Наградата "За свобода на мисълта", носеща името на руския физик Андрей Сахаров - дисидент и правозащитник, беше учредена от ЕП през 1988 г. Тя се присъжда на личности и обществени организации с принос в защитата на човешките права и основните свободи.

Припомняме, Сенцов обяви безсрочна гладна стачка на 14 май.

По думите на адвоката му, Дмитрий Динзе, той бавно гасне - в организма му са настъпили дегенеративни изменения, засегнати са сърдечно-съдовата система, бъбреците, черният дроб. Тези процеси бяха забавени, след като в колонията започнаха да го поддържат с вливания, но той продължава да отказва храна и кризата не може да бъде предотвратена.
Организмът му вече страда от кислороден глад.

Динзе съобщи, че в колонията се опитват да пречупят Сенцов, за да спре протеста си - казват му, че вече никой не се интересува от него и че няма шанс да бъде освободен в рамките на размяна на затворници между Русия и Украйна.

В действителност не спира подкрепата на международната общност за Сенцов, както и апелите той да бъде освободен.

Валенса номинира Олег Сенцов за Нобелова награда за мир

Валенса номинира Олег Сенцов за Нобелова награда за мир

Вследствие на гладуването Сенцов страда от дистрофия, анемия, хипоксия...

Освен за наградата "Сахаров", той беше номиниран и за Нобелова награда за мир.

Сестрата на режисьора - Наталия Каплан, съобщи, че той е написал завещанието си, тъй като вече усеща, че съзнанието му започва да се замъглява.

САЩ: Русия цинично отмъщава на Сенцов заради позицията му за Крим

САЩ: Русия цинично отмъщава на Сенцов заради позицията му за Крим

Вашингтон апелира да не се допуска смъртта на невинен човек...