Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви в интервю за руска телевизия, че Вашингтон планира да координира действията си с Русия в Сирия, когато изпрати американски войници в арабската държава.

Кери изтъкна пред МИР ТВ, че САЩ искат да разширят сътрудничеството си с Русия, но зависи от решението на Москва относно политическото устройство на Сирия.

Разбира се, ние планираме координиране на нашите действия с Русия, но не искаме да бъде ограничено само до това. Бихме искали да си сътрудничим повече, но това зависи от Русия, от руското решение относно политическия аспект на мирното уреждане в Сирия", изтъкна американският дипломат.

В петък САЩ обявиха, че ще разположат до 50 командоси в Сирия, които ще оценят ситуацията там и ще координират действията си предимно с кюрдските сили.

На 30 октомври топ дипломатите на САЩ, Русия, Иран, Китай, Саудитска Арабия, Турция, Египет, Катар, Ливан и Франция, както и специалният посланик за Сирия, се срещнаха във Виена, за да намерят начин за разрешаване на сирийската криза.

Руският външен министър Сергей Лавров председателства срещата във Виена в петък. Русия и САЩ работят за политическо решение с цел постигане на мир в Сирия. Определено искаме да си сътрудничим, да не се противопоставяме, но зависи от избора, който Русия ще направи", изтъкна Кери.