Съединените щати предупредиха, че могат да наложат санкции на хора, държави или компании, които доставят оръжия и боеприпаси на Русия или подкрепят нейния военно-промишлен комплекс, съобщава "Ройтерс".

С този ход Вашингтон цели да увеличи натиска върху Москва заради войната в Украйна.

На среща на длъжностни лица от 32 държави за обсъждане на санкции срещу Русия заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо заяви, че министерството ще издаде насоки, в които става ясно, че Вашингтон желае и може да наложи такава мярка.

Той посочи, че Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите и Бюрото за промишленост и сигурност на Министерството на търговията на САЩ ще очертаят предприетите действия срещу военно-промишления комплекс на Русия и ще отбележат рисковете, пред които са изправени онези, които предоставят материална подкрепа за инвазията на Русия в Украйна.

САЩ с нови санкции за Русия

САЩ с нови санкции за Русия

Две физически лица и четири юридически лица към черния списък

На срещата Съединените щати също предупредиха и че Русия "разходва боеприпаси с неустойчива скорост" и се обръща към страни като Иран и Северна Корея за доставки и оборудване, включително за ракети и артилерийски боеприпаси.

Вашингтон наложи няколко пакета от наказателни мерки срещу Русия в отговор на нейното нахлуване в Украйна на 24 февруари и многократно предупреждаваше за риска от избягване на санкциите.

На въпрос какво още могат да направят западните съюзници, за да увеличат натиска върху Русия, европейски финансов служител отвърна: "Можем да разширим списъка на хората, които са под санкции. Можем да разширим броя на стоките, които имат ограничения за износ".

Заплахите на САЩ за нови санкции срещу Русия постигнали обратния ефект

Заплахите на САЩ за нови санкции срещу Русия постигнали обратния ефект

Засилила се решимостта на Москва да следва очертания курс в Украйна