Заплахите на Съединените щати засилват решимостта на Русия да следва очертания курс в Украйна. Това подчертава говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Коментарът й е по повод предупреждението на САЩ, че всяко присъединяване на украински региони към Русия може да доведе до налагането на нови санкции.

"Белият дом греши, тъй като САЩ налагат "нови санкции", независимо от това дали украинските региони се присъединяват към Русия, или не. Така че последната им заплаха не постигна целта си. Точно обратното - тя засили решимостта ни да следваме определения курс", написа Захарова в "Телеграм".

Вчера говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че Вашингтон няма да признае териториите, които смята за украински, за част от Русия и ще бъде готова да въведе нови санкции срещу Москва, ако ситуацията се развие в тази посока.

Той обвини Русия, че е назначила нелегитимни проруски служители да управляват окупираните региони на Украйна с цел организиране на референдуми за присъединяване към Русия.

Според него резултатите от гласуването ще бъдат използвани от Русия, "за да се опита да претендира за анексиране на суверенна украинска територия".

Американското разузнаване: Русия иска да анексира украински територии

Американското разузнаване: Русия иска да анексира украински територии

Набелязани за анексиране са Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск