САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд. долара за Украйна, предаде "Ройтерс", позовавайки се на свои източници.

Военният пакет включва превозни средства, боеприпаси за противовъздушна отбрана Stinger, допълнителни боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи, 155-милиметрови артилерийски боеприпаси, противотанкови боеприпаси TOW и Javelin и други оръжия, които могат незабавно да бъдат използвани на бойното поле.

Припомняме, че Камарата на представителите на САЩ гласува с голямо мнозинство в подкрепа на законопроект, с който се отпускат около 61 млрд. долара за цели, пряко или косвено свързани с подкрепата за Украйна.

След месеци на забавяне военната помощ от САЩ тръгна за Украйна
Обновена

След месеци на забавяне военната помощ от САЩ тръгна за Украйна

Конгресът с голямо мнозинство одобри пакета от 61 млрд. долара

След като законопроектът Украйна-Израел бъде подписан, ще трябват средствата за попълване на запасите. От това  американските отбранителни компании ще спечелят повече договори, особено докато руско-украинската война продължава.

Това ще облекчи опасенията на Пентагона, че използването на Президентски орган за усвояване за подпомагане на Украйна би компрометирало военната готовност на САЩ.

Президентски орган за усвояване позволява бърза доставка на отбранителни артикули и услуги от запасите на Министерството на отбраната до чужди държави и международни организации за реагиране при непредвидени извънредни ситуации. Такава помощ може да започне да пристига в рамките на дни или дори часове след одобрението.

Също така президентът може да разреши прехвърлянето на излишни оръжия от запасите на САЩ без одобрението на Конгреса.

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Веднага след гласуването в Сената