Египтянинът Саиф ал Адел е новият ръководител на терористичната организация "Ал Кайда", след смъртта на Айман ал Зауахири през юли 2022 г. Това съобщиха от Държавния департамент на САЩ, пише "Франс прес".

Нашата оценка съвпада с тази на ООН - че новият лидер на "Ал Кайда" Саиф ал Адел живее в Иран, посочи говорител на департамента.

Доклад на ООН, публикуван във вторник, гласи, че преобладаващото мнение на държавите членки е, че Адел е лидер на групировката, "представляващ приемственост засега".

"Ал Кайда" обаче не го е обявила официално за свой "емир" поради опасенията на талибанските власти в Афганистан, които не са искали да признаят, че Зауахири е бил убит от американска ракета в жилище в Кабул миналата година, отбелязва се в доклада на ООН.

Допълва се и че сунитската ислямистка групировка е чувствителна към въпроса, че Адел живее в предимно шиитския Иран.

Байдън потвърди - Айман ал Зауахири е убит в Афганистан

Байдън потвърди - Айман ал Зауахири е убит в Афганистан

Айман ал Зауахири бе дясната ръка на Осама бин Ладен. След смъртта му стана лидер на "Ал Кайда".

"Местоположението му повдига въпроси, които имат отношение към амбициите на "Ал Кайда" да утвърди лидерството си като глобално движение пред предизвикателствата от страна на ИДИЛ", отбеляза ООН по повод съперничещата групировка "Ислямска държава".

62-годишният Адел е бивш египетски подполковник от специалните части и фигура в старата гвардия на "Ал Кайда".

Той помогна за изграждането на оперативния капацитет на групировката и обучи някои от атентаторите, участвали в нападението на 11 септември 2001 г. срещу Съединените щати, съгласно проекта на САЩ за борба с екстремизма.

Талибаните не са открили тялото на лидера на "Ал Кайда"

Талибаните не са открили тялото на лидера на "Ал Кайда"

Миналия месец САЩ обявиха, че са ликвидирали Айман ал Зауахири

Той е бил в Иран от 2002 г. или 2003 г. - първоначално под домашен арест, но по-късно и на свобода, така че е можел да пътува до Пакистан, твърди Али Суфан, бивш следовател на ФБР за борба с тероризма.

"Саиф е един от най-опитните професионални бойци в световното джихадистко движение и тялото му носи белезите от битката", пише Суфан в своя статия от 2021 г.

"Когато действа, той го прави с безмилостна ефективност", допълва той.