САЩ официално предупредиха гражданите си за пътуване до Хонконг, като призоваха да се проявява повишена предпазливост в китайската територия поради това, което определят като граждански размирици след месеци на понякога насилствени улични протести.

Протестите в започнаха с противопоставяне на вече прекратен закон за екстрадиция и се превърнаха в пряко предизвикателство към правителството и призив за пълна демокрация.

"Протестите и конфронтациите се разпростират в квартали, различни от тези, в които полицията е разрешила демонстрации или митинги", се казва в съвещание, публикувано на уебсайта на Генералното консулство на САЩ в Хонконг и Макао.

"Тези демонстрации, които могат да се проведат с малко или никакво предизвестие, вероятно ще продължат", допълва съобщението. Нивото на предупреждение се повишава до ниво 2 от 4.

Протестиращите разпространиха ярко оцветени брошури за туристите преди демонстрациите на летището, за да им помогнат да разберат какво се случва. Брошурите съобщават, че протестиращите никога няма да се предадат.

"Скъпи пътешественици, моля ви, простете ни за "неочаквания Хонконг". Пристигнали сте в разрушен, разкъсан град, а не в този, който някога можехте да си представите. И все пак градът, който сте си представяли, е точно това, за което се борим", пише на брошурите.

Австралия също предупреди своите пътуващи в актуализиран съвет в сряда.

Австралия предупреди гражданите си в Хонконг да внимават за предстоящи сблъсъци

Австралия предупреди гражданите си в Хонконг да внимават за предстоящи сблъсъци

Ирландия, Великобритания и Япония вече са издали предупреждения към гражданите си